Bosanskokrupski sajam ljekobilja

Bosansaka Krupa će ove godine imati niz novih sadržaja tokom ljeta a najznačajnija novosti su  održavanje niza malih sajmova .Već je održan  sajam knige, zatim sajama zdrave hrane tokom jula , sajma  meda u septembru  a upravo je danas počeo sajam ljekovitog bilja.


Na 1.Bosanskokrupski sajam ljekobilja  svoje učešće prijavilo je devet izlagača sa područja Unsko sanskog kantona i distrikta Brčko što je trećina svih onih koji se bave ovom djelatnošću na području Unsko sanskog kantona.


Organizator sajma je Općina Bosanska Krupa a sajam je organizovan u okviru projekta”Bosanska Krupa-grad malih sajmova” koji se realizuje preko Lokalne akcione grupe Una – sana sa sjedištem u Sanskom mostu a koja pokriva općine Bosanska Krupa ,Bužim i Sanski most.Sajam je dio općinske strategije da se tokom ljeta organizuje što veći broj manifestacija masovnog karaktera i privuče što veći broj turista u grad na obalama Une i Krušnice.”Bosanska Krupa je već sada a i buduće mora biti još više,grad u koji se dolazi a ne kroz koji se samo prolazi  i ovaj sajam je jedan od razloga što je danas veliki broj ljudi došao u Bosansku Krupu.Projekat „Bosanska Krupa-grad malih sajmova” nastavit ćemo i dalje i nadam se već dogodine da će u svakom mjesecu biti barem po jedan sajam u Bosanskoj Krupi” rekao je načelnik općine Armin Halitović.


Značajnu pomoć u organizaciji sajma pružio je Poljoprivredni zavod Unsko sanskog kantona čiji se direktor obratio prije samog otvaranja sajma i istakao da je uzgoj,prerada i plasman ljekobilja jedina privredna grana kod koje imamo suficit,tj veći izvoz nego uvoz a iskorišten je tek dio potencijala. Poljoprivredni zavod je angažovao ugledne stručnjake za predavanja na temu uzgoja ljekobilja , njegovu preradu i plasman.Izlagaći na sajmu su izuzetno zadovojni  ponudjenim prostorom i ambijentom u kojem se sajam održava. Uz općinu Bosanska Krupa i Poljoprivredni zavod suorganizator sajma je Javno komunalno preduzeće 10.juli a medijski pokrovitelj Radio Bosanska Krupa. Sajam traje do nedjelje a stručna predavanja za sve zainteresirane za uzgoj,proizvodnju i plasman ljekobilja održat će se u subotu od 11.sati.