Osnovna škola Jezerski

os_Jezerski (Large)

Osnovna škola „Jezerski“ nalazi se u bosanskokrupskom naselju Jezerski. Ima jednu područnu školu u Mahmić Selu (oko 4 km od centralne škole).

Prva školska ustanova u Jezerskom je počela sa radom poslije II sv. rata u vidu tečajeva za podučavanje čitanja i pisanja. U Jezerskom i u Mahmić Selu škola je zvanično počela sa radom 1948. godine. U Mahmić Selu te je godine napravljena škola koja je i danas postojeća, a u Jezerskom se nastava izvodila u objektu tzv. medresa. Potom je nastava izvođena u zaseoku Dijelovi. To je bila zgrada društvenog vlasništva u kojoj je bila i ambulanta i škola zajedno. Škola je bila četverorazredna, od prvog do četvrtog po jedno odjeljenje, oko 30 učenika u svakom odjeljenju. 1952. godine napravljena je stara škola (objekt koji sada služi kao abmulanta) i bila je do 1969. godine u funkciji jedinog školskog objekta u Jezerskom. 1969. godine je napravljena nova centralna škola u Jezerskom koja i danas egzistira kao takva. Sve do 1976. godine škola u Jezerskom i Mahmić Selu je bila u sastavu Osnovne škole „Vaso Pelagić“ u Bosanskoj Otoci. Spomenute godine škola u Jezerskom se odvojila i tako postala samostalna. Centralna je škola bila osmorazredna a područna u Mahmić Selu četverorazredna. 1980. godine škola je imala najveći broj učenika (1050) što je opravdalo njeno nezavisno funkcionisanje.

Tokom rata škola je bila izmještena u objekte po zaseocima jer je glavni školski objekt služio za svrhe odbrane od neprijateljske agresije, ali i radi sigurnosti za učenike od granatiranja i drugih ratnih dejstava. Škola je tada brojala preko 900 učenika, kako mještana tako i izbjeglica.

Nakon rata škola se našla velikim dijelom u devastiranom stanju. Sanirana je 1996. godine i osposobljena za izvođenje nastave. U Mahmić Selu škola se nije obnavljala 50 godina (od 1948. do 1998.). Zbog toga je sanirana i iz velike potrebe formirana kao područna osmorazredna škola i do danas funkcionira kao takva. 2003. godine rodila se ideja za područnu školu u Tromeđi, zaseoku na granici između cazinske i bosanskokrupske općine, koja je izgrađeno 2012. godine.

  1. godine je izašla prva generacija osmorazredne škole, a već ih ima doktora, magistara i fakultetski obrazovanih iz gotovo svih struka.

Adresa: Jezerski bb, 77241, Bosanska Krupa

Kontakt:

tel/fax: +387 (0)37 481 063

e-mail: osjezerski@hotmail.com

www.os.jezerski.net