Tradicionalni, 42. po redu, Unski lađari 6. augusta: Prijave takmičarskih ekipa u toku

Prepoznatljiva bosanskokrupska manifestacija „Unski lađari“, 42. po redu, ove godine se održava 6. augusta (subota). Tradicija koja okuplja sve generacije Krupljana i koja i u najgora vremena nije gubila svoj zanos i čast, nakon perioda pandemije, zasijat će ove godine u punom sjaju.
Dosta pratećih zabavnih sadržaja očekuje i ove godine sve građane i goste, a za sve učesnike osiguran je, kao i obično, bogat nagradni fond. Osim pehara i medalja najbolji će dobiti i novčane nagrade. Za prva tri mjesta u trci Unskim lađama predviđene su nagrade u iznosu od 1200, 800 i 600 KM. U okviru manifestacije dodijelit će se i posebne nagrade.
Svi zainteresirani učesnici Unskih lađara mogu se prijaviti do 5. augusta kod Himze Bužimkića, člana organizacionog odbora, pozivom na broj telefona: 061 419 933. Ekipe koje nisu u mogućnosti osigurati lađu za ekipu mogu se također obratiti Himzi Bužimkiću. Važna napomena za sve učesnika je da sve lađe moraju ispunjavati uvjete propozicija inače neće moći učestvovati.
U okviru manifestacije tradicionalno se organizuju i skokovi „Prva lasta Une“. Prijave za ovaj dio manifestacije također traju do 5. augusta, a svi zainteresirani prijavu mogu izvršiti kod Emira Bešića na broj telefona 061 753 913. Za učesnike skokova su također predviđene nagrade, medalje i novčane nagrade za prva tri mjesta u iznosu od 300, 200 i 100 KM.
Pozivaju se svi građani, a posebno mladi, da svojim učešćem i dolaskom pruže podršku ovoj tradicionalnoj i za Bosansku Krupu prepoznatljivoj manifestaciji.
PROTOKOL MANIFESTACIJE 42. UNSKI LAĐARI:
16:30 – Okupljanje učesnika – Kej
17:00 – Izvlačenje startnih pozicija
17:30 – Defile do Crnog jezera
18:30 – Utrka Unskih lađara
19:30 – Skokovi „Prva lasta Une“
20:30 – Proglašenje pobjednika, dodjela nagrada i kulturno-zabavni program (Male ade)