NAJAVA: Obilježavanje 29. godišnjice oslobađanja Ćojluka

Prije 29 godina borci i starješine 511. slavne brdske brigade, predvođeni komandantom, generalom Mirsadom Sedićem, poslije više od sedam mjeseci krvavih borbi uspjeli su srušiti južni mostobran „Ćojluk“ i protjerati agresora s lijeve obale Une.

U čast velikog herojstva i nadljudskih napora boraca i starješina 511. slavne brdske brigade da se neprijatelj onemogući u svojim planovima, Bosanska Krupa svake godine obilježava i podsjeća na važnost slamanja mostobrana Ćojluk. U to ime i ove godine odigrava se Memorijalni malonogometni turnir „Ćojluk 2024“ čije je završnica u utorak 9. jula, dok će proglašenje pobjednika biti 10. jula, srijeda, na samom platou Ćojluka gdje će se i održati program obilježavanje bitke za Ćojluk. Na sami 10. juli, nakon okupljanja na Centralnom spomen obilježju u Bosanskoj Krupi, kako svake, tako i ove godine učesnici Marša „Stazama 511. sbbr“ uputit će se ka platou brda Ćojluk gdje će se, pored ostalog, prisutnima obratiti svjedoci vremena borbe za opstanak naroda ovoga kraja. Dan kasnije, odnosno 11. jula kada obilježavamo još jednu tužnu godišnjicu genocida u Srebrenici, obavit će se tevhid pred duše šehida 511. slavne 5. korpusa Armije R BiH na šehitlucima „Ometaljka“ u Pištalinama, a organizovat će se i memorijalni spust lađama od Kapetanovog jezera do Drvenog mosta gdje će se simbolično spustiti i cvijeće u rijeku Unu sa gradskog mosta u centru Bosanske Krupe.

PROTOKOL:
9. JULI (UTORAK)
19,00 sati – Polufinale i finalne Memorijalnog malonogometnog turnira „Ćojluk 2024“- Igralište Idrinovac,

10. JULI (SRIJEDA)
17,30 sati – Okupljanje na Centralnom šehidskom spomen-obilježju i kratko obraćanje
18,00 sati – Polazak marša „Stazama 511. slavne – Ćojluk 2024“ na plato
Ćojluka (dolazak učesnika u 19,00 sati)
19,15 sati – Prigodan program uz obraćanje zvanica (plato Ćojluka)
20,15 sati – Zajednička večera i druženje pripadnika 511. slavne bbr. i gostiju

11. JULI (ČETVRTAK)
10,00 sati – Tevhid pred duše šehida 511. slavne 5. korpusa Armije R BiH na
šehitlucima „Ometaljka“ u Pištalinama
18,30 sati – Memorijalni spust lađama, čamcima i kajacima (od Kapetanovog
jezera do Drvenog mosta)
19,00 sati – Spuštanje cvijeća u Unu sa mosta u Bosanskoj Krupi

Pozivaju se veterani 511. slavne brdske brigade i svi građani da učešćem u manifestaciji obilježavanja dvadeset devete godišnjice bitke i velike pobjede na Ćojluku još jednom izrazimo poštovanje prema slavnim junacima 511. slavne brdske brigade 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Kabinet gradonačelnika Bosanske Krupe