Bosansko-krupski sajam knjige

Bosansko-krupski sajam knjige kao prvi u nizu sajmova koji se ovog ljeta trebaju organizirati u Bosanskoj Krupi  danas je svečano otvorio svoja vrata za sve ljubitelje pisane riječi. Lijepo vrijeme i još ljepši ambijent obala rijeke Une privukli su brojne posjetitelje već prvog dana sajma. Dvanaest izdavačkih kuća ponudilo je brojne naslove po sajamskim cijenama što je  posjetiteljima učinilo dostupnim  neke od  naslova za svoju kućnu biblioteku. Organizator sajma je JU „Gradska biblioteka“ Bosanska Krupa u suradnji sa Općinom i načelnikom Arminom Halitovićem koji je ujedno i generalni pokrovitelj.

Sajam knjige ove godine je samo najava i segment jednog šireg projekta koji bi se ovog ljeta trebao organizirati u gradu na obalama rijeke Une. U okviru projekta “Grad malih sajmova“  realiziraće se ukupno četiri sajma, a sve  uz pomoć kako Općine Bosanska Krupa,  tako i Ministarstva okoliša i turizma FBiH, JKP „10. Juli“ Bosanska Krupa, a idejni tvorac  je Lokalna akciona grupa „Una-Sana“.


Prilikom otvaranja sajma knjige načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović je naglasio da su želje i nastojanja da  i kroz ovakav jedan projekat Bosanska Krupa bude grad u koji se dolazi, a ne kroz koji se prolazi. Direktorica JU “Gradska biblioteka „ Zumreta Porić  zahvalila se prisutnim gostima, učesnicima sajma, te posjetiteljima što su svojim dolaskom pomogli jednu ovakvu ideju, te zaželjela dobrodošlicu i lijepe trenutke u tri dana koliko će vrata sajma knjige biti otvorena u Bosanskoj Krupi.


Govoreći o ljepoti Une i Bosanskoj Krupi, gradu velikih ljudi poput Džemaludina ef.Čauševića i Branka Ćopića, zatim Rize Džafića i Faruka Šehića, književnik, novinar i publicista Hadžem Hajdarević proglasio je sajam knjige otvorenim.


Kompletan sajam koji se održava od 27-29.05. obogaćen je i brojnim drugim kulturno-zabavnim sadržajima, a za sutra 28. maja izdvajamo sastanak bibliotekara gdje je predviđeno predavanje na temu bibliotekarstvo i izdavaštvo u BiH. Učesće bi trebali uzeti predstavnici izdavačkih kuća kao i Nacionalna i Univerzitetska biblioteka BiH, Narodna i Univerzitetska biblioteka „Dervis Susic“ Tuzla, književnici iz BiH i brojni drugi, a za poslijepodnevne sate drugog dana sajma posjetiteljima će se predstaviti i društvo pisaca USK. Sajam knjige svoja vrata zatvara u subotu u poslijepodnevnim satima.