Ljeto u Bosanskoj Krupi

Epidemiološka slika dobra, „Ljeto u Bosanskoj Krupi“ sve izvjesnije
Iako početak ove 2021.godine i nije bio obećavajući u smislu vraćanja života „u normalu“, ipak epidemiološka slika je sve bolja i sada je sve izvjesnije da ćemo imati ljeto u Bosanskoj Krupi sa sadržajima kako za domaće stanovništvo tako i za sve one koji godišnji odmor provode na obalama Une i Krušnice. U jednom u nizu sastanaka koji je održan jutros u Kabinetu načelnika Općine Bosanska Krupa potvrdjeni su datumi kojima će se sadržajno upotpuniti ljetna odnosno turistička sezona u Bosanskoj Krupi. Novina je svakako projekt za koji se sada zna i tačan datum. Naime 17.jula Bosanska Krupa po prvi put organizuje svoju bosanskokrupsku Una regatu.


No svemu prethodi, za ovaj vikend zakazan, početak održavanja sportskog dogadjaja „Radničke sportske igre“ koji će trajati sve do 26.juna kada se otvara Memorijalni turnir „Ćojluk“.
Po deseti put na izletištu Šujnovac uvijek dobro posjećeno takmičenje u pripremi što ukusnijih čorbi ove godine planirano je za 19.juni. Prijave su u toku,a dobrodošli su svi koji tog dana požele doći u prirodu i zabaviti se.Općina Bosanska Krupa, ŠPD“Unsko sanske šume“ i Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje obavlja pripreme uredjenja prostora izletišta i pripreme resursa neophodnih za taj dan. Za sve one koji nisu sudionici takmičarskog dijela organizator priprema ručak, prostor za osvježenje i odmor uz zabavni program, a sve u skladu sa poštivanjem epidemioloških mjera.
Zadnjeg vikenda juna mjeseca kada budemo održavali finale radničkih sportskih igara kao lijep uvod u otvor Memorijalnog turnira „Ćojluk“, 26.juna, održaće se i II ljetna biciklijada u organizaciji KES“Urban-x“. Po tačno utvrdjenoj ruti start biciklijade je Trg Alije Izetbegovića u 10 sati, a dolazak na prostor Malih ada oko 15 sati gdje će sve učesnike i posjetioce dočekati zabavni program i pripremljen prostor za osvježenje.


Ako niste „sportski tip“ i više bi ste voljeli prisustvovati npr. književnoj večeri Centar za kulturu u nedjelju 27.juna ugošćuje Raziju Čolaković .Žena rodom iz Stijene kod Cazina,udana u Brčkom na svojoj fb stranici okupila je 130 000 pratitelja.Zašto?! Autorica Razija osim što se sjajno zabavlja sa svojim pratiteljima, mualima je, kolumnistica, spisateljica i majka dvoje djece.
Obradjuje lagane teme, neopterećenost bilo čime, mnogo humora, pomalo sarkazma i iskrenost – sve u paketu na Muhabetu s Razom“.Ono što je interesantno jeste da je Razija žena koja nosi hidžab, no to ne predstavlja problem da je prate osobe različitih vjerskih i nacionalnih pripadnosti. Kaže da se na “Muhabetu” okupljaju i borave ljudi s dušom, a duše kako kaže nemaju ni boju, ni vjeru, ni naciju.


Juli mjesec takodje je rezervisan za dešavanja poput turnira Ćojluk i obilježavanja godišnjice bitke za Ćojluk, ali ono što želimo za ovu priliku izdvojiti je projekt koji se ove godine pokreće,a to je bosanskokrupska Una regata koja bi trebala biti održana 17.jula. Kako je rekao općinski načelnik Armin Halitović ova ideja „se kuha“ već nekoliko godina, sada krećemo u realizaciju, a ima potencijal da dobijemo jednu lijepu i uspješnu priču.
Organizatorima ostavljamo da se pobrinu za pripreme, a mi smo sigurni da će svako pronaći ponešto za sebe i ovo ljeto da ćemo svi, makar približno, uživati u Bosanskoj Krupi kakva ona jeste tokom ljetnih mjeseci, kako je to u svojoj pjesmi kazao pokojni Oliver Dragojević, puna „ljepote i šušura“.
Radio Bosanska Krupa