Bajramski koncert „Bajram dođe, mirišu avlije“ 9. augusta na igralištu „Idrinovac“

U organizaciji Medžlisa IZ Bosanska Krupa, a pod pokroviteljstvom Općine Bosanska Krupa i načelnika Armina Halitovića, na igralištu „Idrinovac“ u Bosanskoj Krupi povodom Kurban-bajrama bit će održana svečanost pod nazivom „Bajram dođe, mirišu avlije“.

Ugođaj slušanja učenja Kur’ana, izvođenja ilahija i kasida te bosanskih sevdalinki posjetiocima će pružiti oko 30 učesnika u programu koji će od 20:40 do 22:00 sata izvesti više od 15 numera.

„Odlučili smo se ove godine upriličiti koncert na otvorenom što će biti svojevrstan poklon gradu i našim sugrađanima, svima ali posebno mladima. Želimo ukazati na to da trebamo bajramovati na pristojan način, kloniti se svih pojava koje nisu ni islamske niti tradicionalne“, ističe koordinator mreže mladih Medžlisa IZ Bosanska Krupa Damir Redžić.

U programu će učešće uzeti VIS „Merak“ iz Sapne, hor „Gazi-aga“ iz Travnika i hor Muftijstva bihaćkog, te nekoliko solista. Ambijent u kojem će se održati koncert, kako kaže imam Redžić, bit će u potpunosti prilagođen tematici. Sofre, bosanski ćilimi, narodnje nošnje, degustacija kafe iz Vispak-ove „najveće džezve na svijetu“, baklava i drugih tradicionalnih poslastica, samo su neke stvari koje će ovu noć u Bosanskoj Krupi učiniti čarobnom.

Podršku u organizaciji koncerta, finansijsku i tehničku, pružila je i Općina Bosanska Krupa.

„Sa idejom da Medžlis organizuje koncert javio mi se mladi imam Damir Redžić, predstavio projekt i tražio podršku za realizaciju što sam odmah pružio. Sretan sam što postoje inicijative za ovako lijepe događaje. Učesnici koncerta su reprezentativni, povod izuzetno nama drag i važan, nema razloga da na „Idrinovcu“ 9. augusta ne bude najmanje hiljadu ljudi koji će uživati u pripremljenom programu“, naglašava načelnik Armin Halitović.

Medžlisu IZ Bosanska Krupa u organizaciji koncerta pomoglo je i nekoliko privrednih subjekata. Zlatni sponzor je kompanija Ilma, a značajnu podršku dale su firme: Vispak, Sarajevo osiguranje, Krupa-kabine, Ringspann, Kov-grad, ATNH, ACMA, Pištaljanka, InterPanel, Ibrahimović, Pekara Čaršija, Aldža&Elvis. Medijski pokrovitelji događaja su RTVUSK, Radio Bosanska Krupa, portali Kvaka.ba i Krupljani.ba