Područna škola Veliki Badić dobila centralno grijanje, danas svečano pušteno u rad

Za 112 učenika područne škole na Velikom Badiću u Bosanskoj Krupi nesigurne i po zdravlje štetne peći na drva u učionicama od danas su stvar prošlosti. Zahvaljujući rukovodstvu Druge osnovne škole i Vladi USK u školskom objektu na Badiću ugrađeno je centralno grijanja na pelet. Tim povodom danas je održana svečanost kojoj su osim predstavnika škole, roditelja i lokalnih vlasti na čelu sa načelnikom Arminom Halitovićem, prisustvovali resorni ministri u Vladi USK Jasmin Burnić i Sanela Ćenanović.

U posljednje 2.5 godine u Drugu osnovnu školu sa različitih nivoa vlasti i organizacija uloženo je blizu 600 hiljada KM. Rezultat je to, kako kaže direktorica škole Daira Zjakić, rada i volje zdravog kolektiva na čijem je čelu, zatim Vijeća roditelja, lokalne zajednice, kantonalnih vlasti i UNDP-a.

– Ovdje se radi o namjenskim sredstvima iz ekoloških naknada za 2016. godinu koje inače izdvaja Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK. Mi smo aplicirali prošle godine i dobili smo sredstva za izgradnju centralnog grijanja u našoj područnoj školi na Velikom Badiću – ističe direktorica Zjakić.

Svoj doprinos u stvaranju dobrih uslova i ovaj put su dali uposlenici ove škole. Proteklog vikenda direktorica, učitelji, nastavnici, učenici, proveli su krečeći, čisteći i uređujući prostorije ove obrazovne ustanove. Rezultatima su danas bili svi oduševljeni pa i ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Sanela Ćenanović.

– Ovo je događaj od velikog značaja za školu, odnosno njene uposlenike i učenike. Od naredne godine prostorije će biti toplije i sigurnije i to mene zaista raduje – kratko je prokomentarisala ministrica Ćenanović i naglasila da još nije vidjela ovako odlučan angažman osoblja.

Istog je stava i čelnik Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK putem kojeg je škola osigurala sredstva za implementaciju projekta.

– Ministarstvo je raspisalo javni poziv za javne ustanove, preduzeća i NVO i tu je svoju priliku za izgradnju centralnog grijanja vidjela i Druga osnovna škola. Iz ekoloških naknada za ovaj projekt se izdvojilo 20 hiljada KM. Sada se učionice ne griju posebno, nego zajedno na pelet što je mnogo efikasnije i ekološki prihvatljivije – kazao je ministar Jasmin Burnić.

Podršku u realizaciji projekata svim obrazovnim ustanovama u lokalnoj zajednici kontinuirano daje i Općina Bosanska Krupa. Na ovom objektu je također intervenisala nekoliko puta. Ima namjeru i u ovoj godini.

– Sad možemo reći da smo pri kraju sa uređenjem područne škole na Velikom Badiću. Ove godine ćemo još učestvovati u zamjeni stolarije sa 25 hiljada i time definitvno završiti projekt energetske efikasnosti – istakao je načelnik Općine Armin Halitović.

Objektom na Velikom Badiću „Druga osnovna škola“ je u potpunosti riješila problem grijanja. Uvedeno je u centralnoj i svim područnim školama. Do potpune energetske efikasnosti ostalo je zamijeniti još dio stolarije. Sudeći prema obećanjima i to će se desiti uskoro. Ne sumnjamo da će tada najviše biti sretni uposlenici i učenici koji su danas priredili bogat kulturno-zabavni program.