Potpisan ugovor za izgradnju spomen-obilježja na Ćojluku

Danas je između načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića i direktorice firme BC-Gradnja Fahire Bešić, u prisustvu pojedinih demobilisanih boraca, članova građevinskog odbora, potpisan ugovor o izvođenju radova na izgradnji memorijalnog spomen-obilježja na Ćojluku vrijedan 140.295,07 KM.

Inicijativa za izgradnju spomen-obilježja oslobodiocima Bosanske Krupe na Ćojluku traje već nekoliko godina, prije skoro četiri položen je i kamen temeljac, ali zbog izostanka podrše viših nivoa vlasti nikad nije otpočela realizacija. Početkom ove godine, zahvaljujući grupi demobilisanih boraca i građana, izgradnja je opet aktuelizirana.

Spomen-obilježje koje će biti visoko čak 17 m i vidljivo iz skoro svih dijelova općine Bosanska Krupa gradit će se na parceli koju je za ove potrebe poklonio građanin, demobilisani borac Husnija Šarić, ujedno i predsjednik Građevinskog odbora.

„Mi smo do sada odradili pripremne radove, iskope, zemljane radove, nasipanje terena, pristupni put, priključke vode i struje, trebamo završiti i prvi prsten gdje mi završavamo radove finansirane donacijama vrijednim od 65 do 70 hiljada KM. Za sve ostalo zadužena je firma koja je danas potpisala ugovor“, ističe Husnija Šarić.

Ćojluk je mjesto gdje se prije 24 godine odvila bitka za budućnost cijelog Bihaćkog okruga, mjesto odakle je krenuo oslobodilački put Bosanske Krupe i mjesto gdje je svoj život ostavio 61 Krupljanin, samo 10. i 11. jula 1995. godine njih 13. I to su razlozi zbog čega, smatraju predstavnici lokalne vlasti, Ćojluk mora dobiti obilježje, prikladno i dostojanstveno a to je „Ljiljan“.

„Građevinski odbor je vodio određene aktivnosti i uz pomoć privrednika s područja općine Bosanska Krupa radovi su započeti, trebaju odraditi još dio radova a onda nastupa izvođač izabran u skladu sa zakonom o javnim nabavkama. Vjerujem da će radovi biti okončani početkom naredne godine, da ćemo ići na otvaranje spomen-obilježja na Ćojluk 1. marta kada obilježavamo Dan nezavisnosti BiH. Nama je to vrlo značajan datum“, kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Sredstva za izgradnju spomen-obilježa u iznosu od 140.295,07 KM Općina Bosanska Krupa je osigurala iz vlastitog i budžeta Vlade USK.