Potpisani Ugovori o dodjeli plastenika za 13 bosanskokrupskih farmera

Danas je u Kabinetu općinskog načelnika, između Općine Bosanska Krupa, Zemljoradničke zadruge „Agrisan“ Sanski Most i 13 bosanskokrupskih poljoprivrednih proizvođača, potpisan Ugovor o dodjeli plastenika za korisnike projekta. Kako ističe Senad Hadžibajramović, direktor ZZ „Agrisan“ koja u sklopu projekta ima ulogu dobavljača, riječ je o projektu sufinansiranja nabavke i postavljanja 13 plastenika površine 100m2 sa sistemom za navodnjavanje što je dio projekta Međunarodnog fonda za ravoj poljoprivrede IFAD-a 7 koji se implementira u šest lokalnih zajednica s područja Kantona.
„Ovo je drugi krug realizacije postavljanja plastenika od 100m2 i jedna od općina koje učestvuju u projektu je općina Bosanska Krupa. Nadamo se da će svi korisnici imati veliku korist od ovih plastenika te da će u narednom periodu proširiti proizvodnju uz, naravno, našu pomoć i podršku što se tiče savjeta, edukacije i svega ostalog“, rekao je Hadžibajramović.

Ukupna vrijednost projekta iznosi skoro 42.000KM koje se sufinansiraju u omjeru 40-40-20%. Općina Bosanska Krupa i IFAD učestvuju, dakle, sa po 16.774 KM, dok će 8.372 KM biti sredstva koja će uplatiti pomenutih 13 farmera (sa po 644 KM).
„Ovo je, inače, godina u kojoj je Općina Bosanska Krupa imala rekordan iznos što se tiče poljoprivrede – 200.000 KM. Mimo toga, iznašli smo mogućnost i sredstva da sa nešto manje od 16.800 KM podržimo i plasteničku proizvodnju u smislu nabavke plastenika na području Općine. Vjerujem da smo na taj način pomogli svim našim sugrađanima koji se bave tim poslom da imaju bolje i veće prinose. Nadamo se da će ljudi te plastenike koristiti u onu svrhu za koju su je dobili – da zaposle sebe, da zaposle svoje ukućane, da ostvare određene prihode i da, na taj način, sebi obezbijede neku normalnu budućnost“, ističe Armin Halitović, načelnik Općine Bosanska Krupa.