Saopćenje za javnost povodom hapšenja bivšeg komandanta Armije RBiH Atifa Dudakovića

Jutros je kao grom odjeknula informacija da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina, uhapsili bivšeg komandanta Armije RBiH Atifa Dudakovića i njegove saradnike. Osjećamo moralnu obavezu da se prvenstveno kao ljudi, a zatim izabrani zvaničnici općine čijoj je slobodi, zajedno sa drugim borcima i starješinama, doprinio i komandant Dudaković, kratko obratimo javnosti.

Hapšenje genarala Armije Bosne i Hercegovine, bivšeg komandanta 5. korpusa i Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifa Dudakovića i još nekoliko njegovih komandanata i nižerangiranih oficira šokiralo je cjelokupnu dobronamjernu i domoljubnu javnost kako naše općine tako i cijele države BiH. Čovjek koji je svoje ratne uspjehe prezentirao na najvišim vojnim školama u svijetu i svoja iskustva prenosio i oficirima NATO pakta, po prijavi Dragana Čavića i Milorada Dodika, jednostavno je pokupljen iz svog stana od strane pripadnika SIPA-e za navodne ratne zločine nad civilima i zarobljenicima srpske nacionalnosti.

Teško je u ovom trenutku nešto pametno reći a da ne bude previše emotivno i patetično ali smo sigurni da u ovom trenutku u ime svih stanovnika naše općine, općine Bosanska Krupa koji su bili u jedinicama 5. korpusa i koji su sljedbenici svijetlih tradicija naše Armije RBiH možemo izraziti svoju zabrinutost ovakvim razvojem događaja i uputiti podršku našem velikom generalu i našem najvećem komandantu Atifu Dudakoviću.

Čvrsto vjerujemo da je svoju zemlju i narod branio časno i pošteno, baš kako je i sam govorio u svojim obraćanjima. Shodno tome nadamo se pozitivnom, pravednom raspletu ove situacije i poručujemo:

Generale, ovo je samo još jedna od bitaka a ti do sada nijednu nisi izgubio.

Smrt fašizmu, sloboda narodu!

OPĆINSKI NAČELNIK
Armin Halitović

PREDSJEDAVAJUĆI OPĆINSKOG VIJEĆA
Tahir Nuhić