Završena posljednja faza rekonstrukcije i modernizacije ulice Prvomajska u Bosanskoj Krupi

Proteklih dana završena je i posljednja faza rekonstrukcije i modernizacije ulice Prvomajska u Bosanskoj Krupi u vrijednosti od oko 175.000,00 KM. Dio sredstava u iznosu od 99.918,00 KM osiguran je iz Grant sheme „Poboljšanje dostupnosti i kvaliteta javnih usluga u općinama i gradovima u FBiH“, koja se implementirala putem UNDP-ovog projekta Integriranog lokalnog razvoja, dok je preostali dio u iznosu od  75.082,00 KM osigurala Općina Bosanska Krupa.

Faza koja je obuhvatila rekonstrukciju saobraćajnice u dužini 260 metara i izgradnju kanalizacijske infrastrukture u dužini 230 metara stvorila je bolje uvjete života za oko 700 stanovnika Prvomajske ulice, te bolji poslovni ambijent za 4 firme koje trenutno posluju u naselju Perna.

Asfaltiranjem posljednjih 260 metara u okviru ove faze, završena je rekonstrukcija i modernizacija saobraćajne komunikacije koja je ukupne dužine 1360 metara. Nova putna infrastruktura istovremeno će pozitivno uticati na kvalitet života građana ove ulice, ali i na 100 radnika i 60 klijenata koji svakodnevno posjete 4 firme koje trenutno posluju  u naselju Perna. Bolji poslovni ambijent koji je ovim putem stvoren kroz ubrzani protok robe, povećanu efikasnost i smanjenje troškova poslovanja, ujedno otvara i mogućnost za nove investicije na području Perne.

Izgradnjom novih 230 metara kanalizacijske infrastrukture zaokružen je proces uključivanja fekalne kanalizacije na glavni recipijent „Kalender“, čime su odvojene oborinske i otpadne vode, te otklonjen negativan uticaj po okoliš i eroziju ovog terena. Oko 700 građana ulice Prvomajska imat će direktan benefit završetkom ovog projekta.

Na projektu rekonstrukcije i modernizacije ulice Prvomajska radi se od 2012. godine. Putem UNDP-ovog MEG projekta do sada za odvodnju oborinskih i kanalizacionih fekalija, što je bilo neophodno uraditi prije polaganja asfalta, osigurano je i uloženo 165.278 KM. Između ostalog, van funkcije u ovoj ulici stavljeno je oko 800 metara dotrajalog betonskog cjevovoda, te je smanjeno istjecanje otpadnih voda. Za asfaltiranje 1360 metara ulice ukupno je uloženo 570.382 KM. Vrijednost ukupne investicije u ulicu Prvomajsku, zajedno sa sredstvima uloženim prethodno kroz MEG projekt, te sada kroz Grant shemu, iznosi 735.660 KM.

Sredstva za realizaciju ove Grant sheme i implementaciju ovog projekta osigurale su Vlada FBiH, kao i Vlada Švicarske, putem Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), koji predstavlja zajednički projekat Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH). Grant shema se realizirala u sklopu Finansijskog mehanizma za podršku integriranog i održivog lokalnog razvoja u Federaciji Bosne i Hercegovine.