Otvoren 3. bosanskokrupski sajam knjige

U organizaciji JU „Gradska biblioteka“ Bosanska Krupa, a pod pokroviteljstvom Općine Bosanska Krupa i načelnika Armina Halitovića, u Bosanskoj Krupi se od 24-26. maja 2012. godine održava 3. bosanskokrupski sajam knjige.

Implementator je Lokalna akciona grupa UNA-SANA, sufinansijer JKP „10 juli“ Bosanska Krupa, a generalni pokrovitelj načelnik Općine Armin Halitović. Na sajmu će se osim promocija knjiga, susreta izdavača, autora i čitalaca, kulturno-edukativnih i zabavnih aktivnosti, održati i stručna predavanja.

Kako u stručnom dijelu programa, tako i u kulturno-zabavnom dijelu, učešće će uzeti kulturne institucije i udruženja sa područja općine Bosanska Krupa, USK i šire. Nakon uvodnih izlaganja, šefici kabineta Općine Bosanska Krupa, Elmedini Kavazović je pripala čast da nakon obraćanja svečano i otvori sajam. Iskazala je potpuno zadovoljstvo što Bosanska Krupa polako, ali sigurno korača ka zacrtanim ciljevima. Jedan od njih je i unapređenje kulturnog života, čemu svjedoči upravo Bosanskokrupski sajam knjige. Zbog ranije preuzetih obaveza, načelnik Općine Armin Halitović nije bio u mogućnosti da prisustvuje samom otvoru sajma.

Značaj Bosanskokrupskog sajma je u objedinjavanju institucija koje utječu na razvoj pisane riječi u BiH kroz uspostavljanje balansa direktnim kontaktom izdavača, biblioteke i čitaoca. Kako bi se održao kontinuitet interesa za knjigu uspostavlja se jaka sprega između izdavača i biblioteka koje su direktan posrednik u promociji i popularizaciji knjige. Širokom ponudom izdavača i knjižara koje učestvuju na sajmu, pruža se mogućnost posjetiocima da na jednom mjestu pronađu najnovija izdanja bosanskohercegovačkih i svjetskih autora.

{gallery}sajamknjige12{/gallery}

Realizacijom ovog projekta, organizator će biti u mogućnosti i da općinu Bosanska Krupa predstavi kao lokalnu zajednicu koja u posljednje vrijeme uspjeva ostvariti postavljene ciljeve na putu kulturnog razvoja. Kulturno-zabavni program bio je prepušten učenicima i nastavnicima „Druge osnovne škole“ iz Bosanske Krupe.

Sajam traje do subote, 26. maja, i u tom periodu planirano je mnogo aktivnosti. Izdvajamo književno veče – promocija mladih autora književnog kluba Bosanska Krupa sa početkom u 18,00 sati, drugog dana sajma organizovane su posjete učenika osnovnih i srednjih škola. U subotu 26. maja sa početkom u 20,00 sati organizovan je koncert grupe „Prolaznici“ iz Bosanske Krupe, s tim bi se ovogodišnji sajam i zatvorio.