Bosanska Krupa: Otvoren Sajam eco turizma u BiH – Mreža turističkih infocentara

Na Malim adama u Bosanskoj Krupi, u potpunom prirodnom ambijentu, otvoren je 1. Sajam eco turizma u BiH – Mreža turističkih info centara koji će trajati dva dana.

Organizatori sajma su Eko turistička mreža u Bosni i Hercegovini, Lokalna akciona grupa „Una-Sana“ Sanski Most i Općina Bosanska Krupa, uz podršku OXFAM-a i Ministarstva vanjskih poslova Italije.

Učešće na sajmu je uzelo 9 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine, oba entiteta i jedan iz susjedne Hrvatske. To su: Turistički infocentar Bosanska Krupa, Turistički infocentar Sanski Most, Nacionalni park Una iz Bihaća, Turistička zajednica USK iz Bihaća, Turistička organizacija opštine Zvornik, Turistička organizacija opštine Foča, Turistička organizacija opštine Srebrenica

Udruga „Okusi Hercegovinu“ iz Mostara, Udruženje „Eko Pliva“ iz Jajca i jedini gost iz susjedne Hrvatske Turistički info centar Gvozd iz Gvozda.

Sajam je otvorio načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović. Prije toga izrazio zadovoljstvo što se sajam održava baš u Bosanskoj Krupi. Istakao i to da Bosanska Krupa ima ogromne prirodne potencijalne koji će se i te kako znati iskoristiti kada bude bilo malo više finansijskih sredstava.

{gallery}sajamlag12{/gallery}

Obratila se prisutnima i Silvana Grispino, predstavnica OXFAM-a iz Italije, zahvalila se domaćinima na dobroj organizaciji, gostoprimstvu, te govorila o prirodnim ljepotama koje je već uspjela vidjeti za vrijeme boravka u Bosanskoj Krupi.

 

Na sajmu će biti predstavljeni turistički potencijali i ponuda iz svih krajeva BiH, i to onih udruženih u zajedničku Mrežu turističkih infocentara.

LAG Una-Sana u okviru sajma organizuje prezentaciju lokalne turističke ponude koju vrše sami pružaoci usluga (rafting, fly fishing, ronjenje, smještajni kapaciteti, gastro ponuda, organska proizvodnja itd.)

U prostoru Turističkog infocentra Bosanska Krupa danas će se organizirati okrugli sto na temu Eko turizam u BiH, na koji su pozvani predstavnici Ministarstva okoliša i turizma FBiH i Ministarstva trgovine i turizma RS sa turističkim djelatnicima i članovima Mreže.

Nakon otvaranja sajma, upriličena je press konferencija, zatim Okrugli sto na temu Eko turizam u BiH, a u predvečerje će nastupiti Mješoviti hor KUD Grmeč, a zatim će se dodijeliti općinske nagrade za najljepše uređeno dvorište, školsko dvorište i balkon.

Možda je najatraktivniji dio dana od 19:30 kada će biti održana utrka tradicionalnim Unskim lađama, a nakon nje i kvalifikacijska utrka za sutrašnje glavne lađare, te upriličen koncert tamburaškog orkestra Tambure sa Une.

Početak drugog dana sajma je u 10 sati, u 13 sati je nastup folklornog ansambla KUD Grmeč, nakog čega su do 18 sati pojedinačne prezentacije lokalne turističke ponude. U 20 sati je glavna utrka Unskih lađara, a zatvaranje sajma je predviđeno u 21. sat.