27. godišnjica oslobođenja Bosanske Krupe – obilježavanje uz rođendansku tortu, Svečanu sjednicu i koncert

U subotu, 17. septembra, navršava se 27 godina kako su borci i starješine 511. slavne, 505. viteške i 503. slavne u sadejstvu sa drugim jedinicama 5. korpusa oslobodile Bosansku Krupu. Taj dan se slavi kao Dan oslobođenja i kao Dan grada Bosanska Krupa. Kao i svake godine do sada, Dan oslobođenja se u okviru manifestacije „Septembarski dani slobode“ obilježavao brojnim kulturno-zabavnim, sportskim i memorijalnim manifestacijama.

Obilježavanje Dana oslobođenja počinje u petak, 16. septembra, kada će u jutarnjim satima biti upriličen obilazak spomen-obilježja i šehidskih mezarja. Zbog loših vremenskih uvjeta koji su najavljeni za subotu, degustacija velike rođendanske torte je planirana u petak, 16. septembra u 11:30 sati na Trgu Alije Izetbegovića.

Obilježavanje se nastavlja, 17. septembra (subota), Svečanom sjednicom Gradskog vijeća s početkom u 13.30 sati u Velikoj sali Doma kulture. Slavlje se nastavlja u večernjim satima gdje će se na Trgu Alije Izetbegovića održati koncert Nihada Alibegovića s početkom u 20:00 sati. U slučaju loših vremenskih uvjeta ova aktivnost će se prolongirati za naredni vikend.

Kao što je i prethodno navedeno, 27. godišnjica oslobođenja obilježiti će se prema sljedećem protokolu:

16. septembar (petak)

09:30 sati – Obilazak spomen-obilježja i šehidskih mezarja
11:30 sati – Degustacija rođendanske torte (Trg Alije Izetbegovića)

17. septembar (subota)

13:30 sati – Svečana sjednica Gradskog vijeća Bosanska Krupa (Velika sala Doma kulture)
20:00 sati – Koncert – Nihad Alibegović (Trg Alije Izetbegovića)

Na sve spomenute događaje organizatori pozivaju Krupljane i one koje vole Bosansku Krupu, da prisustvuju programskim aktivnostima i na taj način daju doprinos u obilježavanju iznimno važnog historijskog datuma. Pozivaju na zajedničko obilježavanje 27 godina slobode, prisjećanje na najteža i najslavnija vremena.