Armin Marić, Krupljanin nominovan za „dječijeg Nobela“, u posjeti načelniku Arminu Halitoviću

Armin Marić, gimnazijalac iz Bosanske Krupe, prva je mlada osoba iz naše zemlje i regije koja je nominovana za Međunarodnu dječiju mirovnu nagradu, koju još nazivaju i „dječijim Nobelom“. Tako se ovaj marljivi učenik našao među 151 kandidatom iz cijelog svijeta, te samo osam iz Evrope koji su zbog rada na poboljšanju dječijih prava predloženi za nagradu koju je nekada dobila i Malala Yousafzai, pakistanska djevojčica koju su upucali talibani.

Armin od nominacije i te kako plijeni pažnju u Bosni i Hercegovini. O njemu su izvještavali gotovo svi mediji. Postao je prepoznatljiv među vršnjacima ali i u ozbiljnijim društvenim krugovima. Njegov trud prepoznao je i općinski načelnik Armin Halitović te ga, kako bi se informisao o svim detaljima nominacije i dodjele priznanja, ugostio u svom Kabinetu.

„Posebno bih istaknuo činjenicu da sam jedino dijete ikada nominirano iz Bosne i Hercegovine za Međunarodnu dječiju mirovnu nagradu, a ove godine jedino dijete iz regiona. Dijelom zbog mojeg dugogodišnjeg volonterskog angažmana, a dijelom zbog brojnih vannastavnih uspjeha, Mreža za izgradnju mira me nominirala za nagradu u februaru ove godine. Kroz nominacionu aplikaciju sam imao mogućnost odgovoriti na 10 opširnih pitanja o mojim konkretnim aktivnostima ka izgradnji mira, ali i budućim planovima aktivnosti. Nominacionu aplikaciju sam pisao i usavršavao nekoliko sedmica, da bih konačno poslao završnu verziju aplikacije od 17 stranica, na engleskom jeziku“, kaže Armin.

Ovaj srednjoškolac je i prije nominacije postizao brojne uspjehe. U 2015. godini je učestvovao na edukacijskom takmičenju (World Education Games) kojeg sponzorira UNICEF i našao se na listi 100 najboljih učenika u svijetu, a s ponosom naglašava i titulu „ekološkog ambasadora“, jednim od 33 u svijetu, među nekoliko hiljada mladih koji su aplicirali. Sve je to i naglašeno u aplikaciji za „dječijeg Nobela“, koju ipak smatra krunom dosadašnjih rezultata.

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović sa oduševljenjem je prihvatio vijest o nominaciji mladog sugrađanina i u znak podrške njega i njegove roditelje ugostio u svom radnom okruženju.

„Uspjeh svakog Krupljanina me čini sretnim, naročito kada se radi o mladim ljudima. Armin me je oduševio ambicioznošću i razmišljanjima. Iskreno se nadam da će biti jedan od onih koji će svoje znanje, sposobnost i umijeće nadograđivati i ispoljavati u svojoj državi, u svojoj općini, da neće imati potrebu za boljim životnim uslovima ići u druge zemlje. Podršku će uvijek imati od Općine i mene kao načelnika. Želim mu svu sreću, nadam se da će uspjeti u svoju Bosansku Krupu donijeti „dječijeg Nobela“ i sve nas učiniti ponosnima“, ističe Halitović.
Finalisti Međunarodne dječije mirovne nagrade za mir proglasit će se 15. novembra, a pobjednik će se izabrati na ceremoniji dodjele nagrade 4. decembra u Hagu u Holandiji.
Inače, Međunarodnu dječiju mirovnu nagradu pokrenula je organizacija KidsRights tokom Svjetskog samita Nobelove nagrade za mir 2005. godine u Rimu, pod vodstvom Mikhaila Gorbačova, posljednjeg predsjednika nekadašnjeg Sovjetskog saveza.