Bihaćka građanska inicijativa i načelnik Armin Halitović saglasni: Srednji tok Une zaštititi i proglasiti prirodnim bogatstvom

Predstavnici građanskog foruma „Bihaćka građanska inicijativa“ profesori Halid Dedić, Halid Merdanić i Jusuf Lonić posjetili su danas načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića. Od njega, kao i od gradonačnika Bihaća i načelnika Cazina, te premijera Vlade USK, traže podršku u provođenju inicijative za zaštitu srednjeg toka rijeke Une.

Profesori smatraju da je formiranjem NP „Una“ zaštićena rijeka Una u svom gornjem toku ali da je srednji tok rijeke, koji teritorijalno pripada Bihaću, Bosanskoj Krupi i Cazinu, bez ikakve zaštite, te da se taj problem mora rješavati što prije. Zbog toga su oživjeli već započete aktivnosti na zaštiti toka od Bihaća do Bosanske Otoke.

„Tim prije što se u dolini rijeke Une od Brekovice (Kostela) do Bosanske Krupe, na dužini 20 km, kao nastavak NP „Una“ izdvaja za zaštitu važno područje, tzv. Grmuški rezervat, kao poseban geoformološki fenomen. Struka smatra da područje rijeke Une sa Grmuškim revervatom, kao prirodnim bogatstvom neponovljivih fenomena i biodiverzitetam posjeduje uslove za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a“ kažu profesori i naglašavaju da se u djelu srednjeg toka nalaze klisure visine 300 m, izdignute iznad vode, na njima mnoge biljne i životinjske vrste koje tek treba istražiti.

Sve su to razlozi zbog kojih od Bihaća, Bosanske Krupe i Cazina traže da svoje teritorijalne dijelove proglase zaštićenim područjem od posebnog interesa kako bi se ta zaštita i njena uloga mogla podići na veći nivo, i društva i vlasti. Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović je sa oduševljenjem prihvatio inicijativu i pružio svoju podršku.

„Mnogo je u prošlosti bilo govora o ovome, ali nažalost ništa se značajno nije desilo. Istina je da je srednji tok rijeke Une poprilično zanemaren, a ne bi trebao jer je, moramo to priznati, najljepši i najatraktivniji. Naravno da ovim što kažem ne želim umanjiti ljepotu i preostalog toka Une. Bosanska Krupa će se maksimalno uključiti, u skladu sa mogućnostima dati i stručnu i moralnu i novčanu podršku. Stalo nam je do ove priče jer je zaista od velikog značaja“, naglašava načelnik Halitović.

Kako bi se pomenuti tok rijeke Une stavio pod zaštitu, proglasio prirodnim bogatstvom, „Bihaćka građanska inicijativa“ će u narednom periodu kontinuirano provoditi aktivnosti, izraditi akte, prikupiti dokumentaciju, uključiti sve zainteresirane strane, a za otprilike mjesec dana organizirati i međuopćinsku sesiju na kojoj će se konkretizirati plan djelovanja.