Bolji uslovi za sretno djetinjstvo: Obnovljeno Dječije obdanište u Bosanskoj Krupi

Zahvaljujući aktivnostima dva projekta koje uz finansiranje Evropske unije i Fonda za zaštitu okoliša FBiH, te Općine Bosanska Krupa provodi UNDP, cijeli objekt Dječijeg obdaništa u Bosanskoj Krupi je renoviran, postavljena je toplotna izolacija, najmlađima su osigurani novi didaktički materijali i stvoreni su uslovi za inkluziju marginalizirane i djece sa posebnim potrebama.

Tim povodom, u vrtiću kako ga obično zovu djeca i roditelji, je upriličena prigodna svečanost na kojoj su bili prisutni svi oni koji su pomogli realizaciju navedenih aktivnosti. To su načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, ministrica za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona Sinha Kurbegović, predstavnici UNDP-a Siniša Rodić i Dino Kabiljagić, te koordinator LOD projekta Vahidin Ogrešević.

 {gallery}obdaniste14s{/gallery}

Svim prisutnima nakon nastupa mališana obratila se direktorica Dječijeg obdaništa Almira Šertović, zahvalila se onima koji su pomogli u osiguravanju toplog i sigurnog prostora za 110 najmlađih Krupljana, te prezentovala sve ono što je u protekla četiri mjeseca urađeno.

Ukupna vrijednost projekta kojima je obnovljena JU „Dječije obdanište i dom učenika“ u Bosanskoj Krupi je 212.505 KM, od čega je 73.505 KM finansirano sredstvima EU putem LOD projekta UNDP-a. Trideset posto sredstava za ovaj projekt obezbijedila je Općina Bosanska Krupa. Vrijednost GED projekta koji su proveli Fond za zaštitu okoliša FBiH i UNDP iznosi 112.000 KM, od čega je 20.000 KM obezbijedilo Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK, a 7.000 KM Općina Bosanska Krupa.

Projekt „Zeleni ekonomski razvoj“ provodi UNDP u bliskoj saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH, sa ciljem institucionalizacije aktivnosti upravljanja energijom unutar zgrada javnog sektora u BiH, jačanja kapaciteta Fonda i lokalnih institucija, stvaranja ambijenta povoljnog za ulaganje u energetsku efikasnost, kao i jačanje finansijskih mehanizama. Kroz prve dvije godine saradnje Fonda za zaštitu okoliša FBiH i UNDP-a uloženo je 4,3 miliona BAM.

Jačanje lokalne demokratije (LOD IV) je projekt koji provodi UNDP, a finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 2 miliona eura. Projekt LOD u svojoj četvrtoj fazi nastavlja jačanje lokalnih demokratskih procesa kroz unapređenje saradnje između civilnog sektora i lokalnih vlasti. Lokalni partneri na LOD projektu u Bosanskoj Krupi su PLOD Centar Bihać i EKUS Bihać.