Otvoren 3. bosanskokrupski sajam meda

U Bosanskoj Krupi se danas i sutra, na gradskom šetalištu u ulici Patriotske lige, održava 3. bosanskokrupski sajam meda. U organizaciji Općine Bosanska Krupa i Udruženje pčelara “Lipa” Bosanska Krupa, a u saradnji s JKP „10. Juli“ Bosanska Krupa i Lokalnom akcionom grupom “Una – Sana”.

Sajam je svečano otvorio načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, ali i govorio o značaju projekta „Bosanska Krupa – grad malih sajmova“, u okviru kojeg se održava i ovaj sajam. Pohvalio organizaciju i doprinos sviju, naročito Udruženja pčelara LIPA koje danas okuplja oko 50 članova, te koji na području općine imaju oko 2.500 košnica. Načelnik je tokom obraćanja poželio i da građani na sajmu pronađu sve potrebne zdrave namirnice, da iskoriste simbolične cijene, odnosno da se pripreme za zimu koja dolazi.

Obratio se i predsjednik Skupštine Udruženja medara LIPA Hajrudin Krupić, izrazio zadovoljstvo što sajam iz godine u godine postaje sve prepoznatljiviji, posjećeniji i bogatiji. Zahvalio se na podršci svima, naročito načelniku Halitoviću koji, kako kaže, uvijek obezbijedi sve što je potrebno za održavanje.

{gallery}IIIsajammeda{/gallery}

Ove godine broj izlagača prevazilazi do sad održane sajmove. Ukupno ih je trinaest. Pored izlagača iz Bosanske Krupe, izlažu i izlagači iz drugih općina Unsko-sanskog kantona, te općina Novi grad i Bosanska Kostajnica.

Svim zainteresovanima neće nedostajati ni ponuda raznovrsne opreme za pčelarstvo, a osim ovoga, sajam se može iskoristiti i za sklapanje novih poslova i nabavke opreme, kako s postojećim, tako i s novim pčelarima koji su ove godine završili “Školu pčelarstva-teoretski i praktični dio”.

Inače, projekt „Bosanska Krupa – grad malih sajmova“ ima za cilj pomoći jačanju razvoja eko poljoprivredne proizvodnje, ruralnog turizma i promociju turističkih destinacija, ugostiteljske i turističke djelatnosti temeljenim na tradiciji, vlastitim raspoloživim resursima uz promociju i aktivnostima na zaštiti okoliša.

Za danas su na sajmu planirane organizovane posjete udruženja građana i privrednih subjekata. Sutra će se, osim posjeta, upriličiti i zatvaranje sajma uz bogat program što je novina. Uručit će se zahvalnice, te nagrade za likovno stvaralaštvo učenika na temu „Pčelarstvo“. Nakon toga, u 20:30h nastupiće Krupljanima dobro poznat tamburaški orkestar Tambure sa Une.