Kanu klub „Kormoran“ u Bosanskoj Krupi postao služba za spašavanje na vodi i pod vodom

Nakon što je od strane Općinskog vijeća donesena odluka kojom se Kanu klub „Kormoran“ proglašava službom za spašavanje na vodi i pod vodom u Bosanskoj Krupi, danas je između načelnika Armina Halitovića i predsjednika pomenutog udruženja Tarika Halkića potpisan ugovor o međusobnim pravila i obavezama u vršenju poslova.

„U posljednjih nekoliko godina mnogo je napora a i novca uloženo u opremanje Službe za civilnu i protupožarnu zaštitu, odnosno Vatrogasne jedinice. Danas se možemo pohvaliti s tim kako smo jedna od najopremljenijih na ovom prostoru i da smo u stanju odgovoriti na vrlo kompleksne zahtjeve naših građana. S obzirom da smo općina koja leži na dvije rijeke, sasvim je očekivano bilo pitanje i eventulnog pružanja pomoći na vodi i pod vodom. Odlučni da i u tom smislu nađemo kvalitetno rješenje donijeli smo odluku da se „Kormoran“ proglasi službom za pomoć a zatim utvrdili obaveze. Nadam se da ta služba nikada neće zatrebati, ali što kažu neka se nađu, zlu ne trebalo. Ovdje se ne završava posao, tek slijedi opremanje službe i osposobljavanje njenih članova“, ističe načelnik Armin Halitović.

Obaveze „Kormorana“ odnose se, između ostalih, na utvrđivanje lične formacije prema vrsti i obimu poslova iz nadležnosti službe, popunu odgovarajućim kadrom putem rasporeda svojih članova, te planiranje i redovno provođenje svih mjera preventivne zaštite i spašavanja.

„Jedna od naših obaveza u narednom periodu jeste da sve svoje članove, odnosno pripadnike službe pripremimo, obučimo i opremimo odgovarajućom opremom. I to je ono čemu ćemo se posvetiti u narednom periodu. Planirano je da već ove godine 10-ak naših članova ode na neophodnu obuku, dobije certifikat a da za to vrijeme izvršimo dopunu opreme. Nešto opreme za spašavanje na vodi ima „Kormoran“, nešto ima Općina, međutim to prema standardima nije dovoljno“, naglašava predsjednik Tarik Halkić.

Kanu klub „Kormoran“ je osnovan 2004. godine i od tada su njegovi članovi aktivni učesnici u organizaciji mnogih manifestacija u Bosanskoj Krupi, naročito onih koje se održavaju na vodi. Protekle dvije godine klub organizira utrke kajaka u kojima je učešće uzelo preko 200 takmičara iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH.