U konzervaciju i restauraciju Starog grada Jezerski uloženo skoro 80 hiljada KM

Završena je i druga faza konzervacije i restauracije Starog grada Jezerski u istoimenom bosanskokrupskom naselju. Na očuvanju i sanaciji ovog nacionalnog spomenika BiH Općina Bosanska Krupa radi od prošle godine kada je obnovljen bedemski zid, odnosno ulaz na tvrđavu. Za te aktivnosti iz vlastitog i kantonalnog budžeta obezbijedila je skoro 27 hiljada maraka, a po završetku radova, u martu ove godine, potpisala ugovor za drugu fazu radova vrijedan 52 hiljade KM.

Ovu građevinu su, da bi se uvjerili u kvalitet izvedenih radova, u društvu mještana i vijećnice iz ovog kraja Elvire Mehić, obišli načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i predsjedavajući Općinskog vijeća Bosanska Krupa Tahir Nuhić.

Očuvanje spomenika, kulturnog i nacionalnog dobra, te na koncu razvoj turizma, razlozi su zbog čega je Općina odlučila pristupiti sanaciji Starog grada Jezerski. U tome je dobila podršku Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK na čijem je čelu tada bio Tahir Nuhić, inače mještanin Jezerskog i trenutno predsjedavajući Općinskog vijeća.

Načelnik Halitović prilikom obilaska tvrđave kaže kako je Općina uvijek opredjeljena za zaštitu životne sredine i da je tvrđava u Jezerskom odavno na listi prioriteta, prvenstveno radi sigurnosti ljudi, pa onda i zbog ostalih već pomenutih razloga. Naglašava kako je ovo lokacija koja u općini može ponuditi kvalitetan turistički sadržaj, te da će se i dalje raditi na uređenju.

Mnogo je još posla, mnogo još potrebno novca, ali kako kažu postoji volja i želja za nastavak konzervacije i restauracije. Predsjedavajući Nuhić ističe kako će učiniti sve da Stari grad Jezerski dobije svoj pravi oblik i da se stavi u funkciju turizma.

Stari grad Jezerski posjeduje unutrašnju okruglu kulu visoku više od dvadeset metara koja je ozidana debelim zidom i vanjsku kamenu ogradu ili bedem visok četiri metra s velikim vratima. Uz kulu je još sagrađen kameni zid visok sedam metara koji je zatvarao četvrtasti prostor površine 1.200 četvornih metara. Za stoljetnu kulu historija bilježi da ju je gradila djevojka iz Bužima, a kameni zid oko grada koji je služio za odbranu podigli su Turci za minulih ratova radi strateške važnosti. Na mjestu gdje postoji mala stara džamija nekad je bila župna crkva Sv. Kuzme i Damjana u biskupiji kninskoj. Prije četrnaest godina uvršten je na listu nacionalnih spomenika BiH.