Na manifestaciji „Noć Bosne i Hercegovine“ u Frankfurtu predstavljena Bosanska Krupa i njeni privredni potencijali

U Frankfurtu je proteklog vikenda, u organizaciji asocijacije građana BiH u Hesenu, održana tradicionalna manifestacija „Noć Bosne i Hercegovine“. U programu čija je svrha širenje prijateljstva, povezivanje dijaspore iz BiH, ali i privrednika i ovaj put su učešće uzeli gosti iz svijeta muzike, kulture, sporta, privrednog sektora, funkcioneri iz Bosne i Hercegovine i Njemačke. Među zvanicama je bio i načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović koji je predstavio Bosansku Krupu i njene privredne potencijale.

Interes i odziv za „Noć Bosne i Hercegovine“ koja se u subotu održala u Stadthalle, u Offenbachu, prevazišao je sva očekivanja organizatora. Dvorana od 1.700 mjesta u potpunosti je bila rasprodana danima ranije. U kulturno-zabavnom programu prisutnima se obratilo nekoliko dužnosnika: gradonačelnik Frankurta Peter Feldmann, bivši visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling, ratni general Armije RBiH Jovan Divjak. Posredstvom Nijaza Muzaferovića, poduzetnika iz Frankurta, porijeklom iz Bosanske Krupe, ovogodišnjoj manifestaciji prisustvovala je i delegacija Općine Bosanska Krupa, općinski načelnik Armin Halitović i vijećnik Jasenko Šertović.

Načelnik Halitović je obraćanje iskoristio da predstavi Bosansku Krupu i sve njene uslove i mogućnosti za investiranje. Kazao je da je Bosanska Krupa lokalna zajednica koja ima potencijale za razvoj kakvim se ne mogu pohvaliti mnogo veće sredine, govorio o strateškim granama privrede i predstavio Poslovnu zonu „Pilana“ kao vrlo uspješan primjer javno-privatnog partnerstva u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja.

„Među firmama koje su Bosansku Krupu odabrale za proizvodnju od ove godine je i njemački Ringspann čije je sjedište upravo na ovim prostorima, tačnije u Bad Homburgu. Proizvodne pogone poslije Njemačke, SAD-a, Kine i Južne Afrike instalirali su baš u Bosanskoj Krupi i za nas je to rezultat dobre prakse, pokazatelj da smo na pravom putu. „Pilana“ je jedna od tri poslovne zone s kojima raspolažemo. Trenutno se obavljaju poslovi s ciljem uređenja i zone „Vatreni mlin“ čije ćemo zemljište, po vrlo povoljnim uslovima, ponuditi zainteresiranim investitorima. Općina Bosanska Krupa već godinama ulaže napore u svrhu razvoja privrede, o čemu svjedoči i BFC certifikat čiji smo nosioci preko dvije godine“, kazao je načelnik Halitović.

Najveće prednosti Bosanske Krupe su, kako je naglasio načelnik, efikasna lokalna uprava koja sve poslove na putu od ideje do realizacije izvršava u rekordnom roku, brojne olakšice i subvencije kod plaćanja taksa i naknada čiji iznos zavisi od broja uposlenih radnika, zatim povoljan geostrateški položaj, blizina granice sa EU, povoljna radna snaga.

Obraćanje stotinama posjetilaca iz svih sfera života pa i privrede načelnik Halitović je iskoristio da pozove sve zainteresirane poduzetnike koji se razmišljaju gdje će širiti svoje proizvodne djelatnosti da dođu u Bosansku Krupu koja ih čeka spremna, ali i sve turiste kazavši da Bosanska Krupa nudi sve uslove za pasivan i aktivan odmor, uz savršenu gastronomsku ponudu i idealan smještaj, zatim rafting, ribarenje, planinarenje, biciklizam i još mnogo toga.

Organizatori ovog događaja su bili KUD “Zlatni Ljiljani” iz Mannheima, BKV ‘Behar’ e.V. (Gießen/Wetzlar), KSV ‘Bosnien und Herzegowina Hanau 1994’ e.V. i DBHKV ‘Sevdah – Frankfurt am Main’ e.V. Učešće u programu uzeli su Halid Bešlić, Branko Đurić-Đuro, Lejla Piljević, Pangea – Mreža njemačko-bosanskohercegovačkih studenata i akademika u Njemačkoj, folklorne sekcije i učenici Bosanske škole u Frankfurtu.