Najbolja ekipa na 39. Unskim lađarima „RIP Ibrahim Bapić“, a najbolji skakač s Drvenog mosta Ervin Galić

U Bosanskoj Krupi je jučer održana tradicionalna turističko-sportska manifestacija „Unski lađari“, koja je i ove godine imala bogat program u kom su se osim utrke tradicionalnim lađama, takmičili i kajakaši iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine u nekoliko kategorija. Bogat program su upotpunili tradicionalni skokovi u rijeku Unu pod nazivom „Prva lasta Une“.

U uzbudljivoj završnici utrke, u kojoj je bilo toliko želje i nadnaravne snage u finišu, pobijedila je posada koja u svom nazivu ima ime i prezime rano preminulog veslača Ibrahima Bapića. S obzirom da je to treći njihov uspjeh, pehar koji su dobili darivali su porodici Bapić koji je preuzela Ibrahimova kćerka Ilma. Drugoplasirana je bila ekipa „Karlovačko““ iz Bosanske Krupe, s imenom u znak zahvalnosti ovom sponzorskom poduzeću za podršku manifestaciji. Treće mjesto osvojila je posada Mašići-Jasmin Mahmutović. Ekipama su pripale i novčane nagrade u vrijednosti od 1000, 600 i 400 KM.

I eve godine, osim najboljih za prva tri mjesta u utrci tradicionalnim lađama, nagrađene su i neke od posada koje su se po nečemu izdvojile u toku ove priredbe. Nagradu od po 100 KM zaslužila je ekipa ratnih vojnih invalida koja se takmičila pod nazivom „Emir Kahrić“. Nagradu od 100 KM je dobila i najmlađa ekipa s nazivom „Baki i jarani“, kao i ekipa koja je dobila najveći aplauz –„Faraoni“. Najstarija ekipa je također nagrađena, a to je bila ekipa „SSRI 511“. Bila je to posada u kojoj je bila i jedina žena „lađarka“ Azra Kurtović.

Po peti put, u očekivanju tardicionalnih lađa u ovogodišnjem takmičenju, u već rezervirano vrijeme oko podneva, održane su utrke kajaka u više kategorija, a najboljima su dodijeljene medalje i nagrade.

U utrci kategorije „Turisti“ pobijedio je Selmir Grošić, drugo mjesto pripalo je Elvisu Halkiću, a trećeplasirani je Ćamil Bajramović, sva tri kajakaša iz Kanu-kluba „Kormoran“ iz Bosanske Krupe. U utrci kajaka „Pioniri“ prvo mjesto je izborio Ilija Kent, član KK „Čačak“, a drugo Aleksa Milunović iz KK „Čačak“. Treći je bio Adnan Mesić, član KK „Kormoran“iz Bosanske Krupe. Kada je u pitanju utrka kajacima u juniorskoj konkurenciji najbolji rezultat ostvario je Mirza Bedžetović iz KK „Ada“ iz Novog Grada, drugo mjesto pripalo je Nevenu Klentu iz KK „Čačak“, a treći je bio Kasim Garibović iz KK „Ada“. U kategoriji djevojaka do 16 godina ove godine je bila samo jedna takmičarka .Tako je prvo mjesto, pa i novčanu nagradu dobila Sara Milanović iz Čačka. U kategoriji djevojke preko 16 godina najbolja u utrci kajacima je bila Klara Durski iz KK „Varteks“, druga Lejla Slipić iz KK “Duga“ iz Zavidovića, dok je treća bila također djevojka iz Zavidovića, ali iz kluba „Mladost“.

U kategoriji kajakaša veterana zasluženo je pobijedio Željko Petrić iz KK „Masters“ iz Hrvatske, drugi je bio Matjaž Avšić iz „Čateža“ u Sloveniji, a treći Mišel Ivić iz KK „Varteks“ iz Hrvatske. Najuspješniji kajakaši seniori su, prvoplasirani Anes Šudić iz KK „Vrbas“ Banja Luka, drugoplasirani je Alen Ikonić iz KK „Ada“, a trećeplasirani Mladen Petrić iz KK “Masters“ iz Hrvatske.

Utrke lađara u Bosanskoj Krupi otpočele su prije četiri desetljeća kada je Turističko društvo „Krušnica“ zajedno sa Sportskim savezom općine Bosanska Krupa pokrenulo manifestaciju koja je godinama postajala brend i prepoznatljivost ovoga grada. Tih godina unske lađe su vozile četveročlane posade koje su uglavnom činile jedna porodica, kvart ili ulica. Uz Unske lađare, stasali su i skokovi s Drvenog mosta „Prva laste Une“. Najbolji skok u Unu ove godine imao je Ervin Galić iz Bihaća, drugoplasirani je Merzuk Bobić iz Bosanske Krupe, a trećeplasirani Amar Pašalić iz Bosanske Krupe.

Posebnu, vanrednu nagradu osvojila je i desetogodišnja djevojčica Hanan Alhuseini iz Bosanske Otoke koja je u skoku pokazala izuzenu hrabrost i bila jedina djevojčica koja se ove godine usudila skočiti s Drvenog mosta u Bosanskoj Krupi.

Kao i svake godine nagrađeni su i najbolji u uređenju prostora svojih škola, ustanova, dvorišta i balkona. Najljepša školska dvorišta imaju JU „Dječije obdanište i dom učenika“ u Bosanskoj Krupi i Osnovna škola „Otoka“ iz Bosanske Otoke.

Treće mjesto za „najljepše dvorište“ podijelili su Aida Karabegović i Armin Ičanovič. Drugi u svom uređenom dvorištu je Ibrahim Velagić, a prvo mjesto i najljepše dvorište ima Hasnija Kadić. Također, nagrađeni su naši sugrađeni za najljepši balkon. Treća ove godine je Esma Kovačevič, drugo mjesto osvojio je balkon Saime Markovinović, a najljepši balkon za 2019. godinu je u vlasništvu Đemile Bešić.

Organizatoru i pokrovitelju ovogodišnjih, 39. Unskih lađara, Općini Bosanska Krupa, Centru za kulturu, obrazovanje i informisanje, Sportskom savezu Općine Bosanska Krupa, te Kanu-klubu „Kormoran“ naravno trebao je generalni sponzor. Ni ove godine od podrške Unskim lađarima nije odustala kompanija Boreas d.o.o. Kreševo – Karlovačka pivovara. Na tome se općinski načelnik posebno zahvalio na završnici manifestacije proglašenja najboljih gospodinu Samiru Zahiroviću.

Medijski pokrovitelji bili su Radio Bosanska Krupa i portal „Krupljani.ba“. Nakon proglašenja najboljih u Maloj adi u „Lađarskoj noći“ sve takmičare i goste muzičkim programom zabavljala je Ilma Karahmet sa svojim bendom i jednostavno oduševila Krupljanke, Krupljanke i njihove goste kojih je bilo na hiljade u ovoj tradicionalno najveselijoj noći u Bosanskoj Krupi.