U Jezerskom održan drugi Sajam domaćih proizvoda i starih rukotvorina

U organizaciji Udruženja žena „Vakat“ iz Jezerskog danas se u tamošnjem Domu kulture održao drugi Sajam domaćih proizvoda i starih rukotvorina „Zlatne ruke žena Jezerskog“. Na petnaest izložbenih štandova posjetioci su mogli pronaći i po sajamskih cijenama kupiti proizvode od meda i bilja, tradicionalna jela, odijevne predmete, rukotvorine…

Prostor Doma kulture u Jezerskom bio je nedovoljan da primi sve vrijedne a zainteresirane male obrtnike i udruženja. Udruženje „Vakat“ je ugostilo petnaest iz Bosanske Krupe, Cazina, Bosanskog Petrovca, Prijedora, Sanskog Mosta, Bužima. Širok je spektar proizvoda koje su danas prezentirali i ponudili svim posjetiocima, a to su med i proizvodi od meda, biljni proizvodi, tradicionalna jela, rukotvorine poput odijevnih predmeta, suvenira i nakita.

„Osim pčelinjih proizvoda, meda, polena, propolisa, matične mliječi, raznih sirupa i krema, imamo i poljoprivredne proizvode poput trahane, čajeva raznih, pekmeza itd. Bolja je posjećenost nego prošle godine, bit je druženje, zadovoljni smo“, kaže Almira Harbaš ispred „Pčelarstva Harbaš“.

Među izlagačima je bila i Minka Duraković koja je predstavila svoje proizvode ali i Udruženje žena „Izvor“ iz Bužima.

„Bavim se svačim, sve radim, ručne radove, domaće proizvode. Danas imam đemove razne, sokove, đuzlemu, trahanu, jufku, čajeve. Sve su moji proizvodi, prirodni, bez ikakvih preparata“, naglašava Minka.

Svojim aktivnostima, konkretno Sajmom domaćih proizvoda i starih rukotvorina Udruženje žena „Vakat“ iz Jezerskog želi promovisati rad i vrijednost žena, naročito onih iz ruralnih područja.

„Cilj sajma je pokazati da je rad žena sa sela vrlo značajan za društvenu zajednicu, želimo promovisati seoski turizam i podstaći žene da registruju svoja gazdinstva, da krenu u biznis“, ističe predsjednica Udruženja „Vakat“ Suada Harčević.

Većina onih koji pomažu rad Udruženja bili su prisutni na današnjem sajmu. Među njima i načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

„Vjerujemo da je ovo još jedna dobra prilika da žene u Jezerskom pokažu šta znaju i naravno da se stvore neka nova prijateljstva, da se promoviše Jezerski i ostatak općine Bosanska Krupa“, kazao je načelnik Halitović.

Upravo zbog toga, promocije ruralnih, kulturnih, turističkih vrijednosti, ali i običaja, „Vakat “ je dobio podršku od Ministarstva za građenje, prostornog uređenja i zaštitu okoliša USK.

„Drago mi je da vidim druženje Krajišnika, pogotovo u manjim sredinama. Neka se pozlate ruke ovih žena koje su odvojile vrijeme da pokažu šta Krajina nudi. Nije lagana organizacija bilo kakve manifestacije i zbog toga čestitam svima koji su uspjeli da se okupimo danas ovdje“, istakao je ministar Adnan Alagić.

Na otvaranju sajma koji je i ove godine trajao samo jedan dan upriličen je bogat kulturno-zabavni program, a stručno predavanje o poljoprivrednoj proizvodnji na temu „Organski uzgoj povrća, ljekovitog i aromaticnog bilja“ koje se trebalo održati prolongirano je za 21. august u 18.00 sati, također u sali Doma kulture.