Obilježena „Bitka za Crkvinu“ – bitka za spas naroda Otoke

Od prvog do trećeg augusta u Bosanskoj Otoci na dostojanstven način je obilježena 27. godišnjica „Bitke za Crkvinu“. Bila je to prva veća ratna operacija na ovim prostorima koju su izveli pripadnici Otočkog odreda. Tog trećeg augusta hrabro su se suprotstavili daleko nadmoćnijem neprijatelju te zauzeli Crkvinu, brdo iznad Otoke. Nažalost, bitka je imala i svoju cijenu, u njoj su svoje živote položili Hasaga Nuhanović, Esad Fetić, Hasaga Alijanović, Ismet Gorinjac, Hilmija Čaušević, Dževad Alibegić, Ismet Kadić i Hajro Omerćehajić, dok je 27 ljudi ranjeno.

U spomen na sve poginule, ranjene i sve učesnike bitke i ove godine održane su brojne aktivnosti. U četvrtak je održano takmičenje sportskih ribolovaca u kojem je učešće uzelo osam takmičara. Najuspješniji je bio Husein Halkić, drugo mjesto je osvojio Jasmin Kadić, a treće Huse Kekić.

U petak su održani skokovi sa otočkog mosta u rijeku Unu. Prijavilo se deset skakača, a nakon izvedena dva obavezna skoka (prelom i lasta) pobjedu je odnio Amir Sumbuljević te tako odbranio prošlogodišnju titulu. Drugoplasirani je bio Jasmin Salijević, dok je trećeplasirana bila desetogodišnja Hana Al Huseini, djevojčica čiji su korjeni iz Bosanske Otoke a živi u Njemačkoj. Najboljima su uručeni pehari i zahvalnice kao i novčane nagrade od 150, 100 i 50 KM. Nagrade najuspješnijima uručili su predsjednici MZ Otoka II Hasan Komić i MZ Otoka Centar Hase Mujkić.

Danas je održan i centralni događaj na samoj Crkvini kojem su prisustvovali i načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i predsjedavajuća Općinskog vijeća Bosanska Krupa Elvira Mehić. Proučen je tevhid šehidima, a nakon toga se igrao malonogometni turnir. Organizatori obilježavanja 27. godišnjice „Bitke za Crkvinu“ su MZ Otoka II, Otoka Centar, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, Organizacija RVI i Organizacija demobilisanih boraca.