Općinski štab CZ Bosanska Krupa: Epidemiološka situacija zadovoljavajuća, mjere i preporuke i dalje obavezno poštivati

Danas je održana četrdeset osma sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Bosanska Krupa na kojoj je razmatrana epidemiološka situacija po pitanju pandemije koronavirusa. Osim toga, usvojeno je nekoliko zaključaka koji se tiču izolatorija i plaćanja troškova u svrhu prevencije od širenja virusa.

Epidemiološka situacija po pitanju pandemije koronavirusa u Bosanskoj Krupi je zadovoljavajuća. Ocjena je ovo Općinskog štaba civilne zaštite Bosanska Krupa donesena nakon prihvatanja informacije Doma zdravlja.

„U Bosanskoj Krupi je koronavirusom trenutno zaraženo 8 osoba, od početka pandemije ukupno 14. Od 488 koji su testirani što iznosi 2,86 posto, prema nekim računicama taj prosjek od broja testiranih u BiH je oko 25 posto, dakle kod nas je to 10 puta manje. Zbog svega toga izrazili smo zahvalnost prije svega građanima koji se pridržavaju mjera, radnicima Doma zdravlja, Policijskoj upravi, povjerenicima u mjesnim zajednicama, svima koji su na bilo koji način doprinijeli sprečavanju šire pandemije na području Bosanske Krupe“, kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Bez obzira na sve, mjere i preporuke nadležnih, kako kažu, obavezno se i dalje moraju poštivati.

„Pozivamo i sada na opreznost, ovo još nije završena priča, očigledno je da će trajati još određeno vrijeme. Kao najbolji primjer navedena je općina Ključ koja do prije 15-20 dana nije imala nijednog zaraženog, a sada imaju nekoliko klastera i uveliko su prestigli konkretno Bosansku Krupu. Dakle, nikad ne znamo odakle prijeti opasnost zato moramo ostati odgovorni“, dodaje načelnik Halitović.

Na današnjoj sjednici doneseni su i zaključci vezani za prebacivanje kreveta i dijela opreme iz izolatorija Prve osnovne škole u objekt BSC-a koji se nalazi u Poslovnoj zoni „Pilana“, kao i za korištenje sredstava posebne naknade i to za nabavku goriva i beskontaktnih toplomjera u dječijim vrtićima.