Poziv na obilježavanje 28. godišnjice formiranja 511. slavne brdske brigade

1. septembra navršava se 28. godišnjica formiranja 511. slavne bbr. Tim povodom u utorak će biti upriličen obilazak spomen-obilježja i šehitluka na prostoru Bosanske Krupe, dok će se centralna manifestacija obilježavanja, otkrivanje spomen-obilježja uz prigodan program i obraćanje zvanica, održati u Jezerskom, na mjestu polaganja prve zakletve TO RBiH u Bosanskoj Krupi.

Pozivaju se pripadnici 511. slavne, porodice šehida i poginulih boraca, članovi boračkih udruženja, članovi sportskih i drugih kolektiva, građani Bosanske Krupe, da učešćem u programskim sadržajima, odaju dužno poštovanje brigadi i oslobodiocima Bosanske Krupe i Bosne i Hercegovine. U isto vrijeme apelujemo na posjetioce da se pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka nadležnih.

28. godišnjica formiranja 511. slavne bbr. obilježit će se prema slijedećem protokolu:

1. septembar 2020. godine (utorak)
16:00 sati – Obilazak spomen-obilježja i mezarluka na prostoru Bosanske Krupe (okupljanje kod Centralnog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi)
18.00 sati – Otkrivanje spomen-obilježja u Jezerskom i prigodan program (plato pored Osnovne škole „Jezerski“)

Podsjećamo, 111. bosanskokrupska pješadijska brigada formirana je 1. septembra 1992. godine naređenjem Štaba vrhovne komande Oružnih snaga Republike BiH od 29. jula 1992. godine i naređenjem Komande Unsko-sanske operativne grupe od 20. augusta 1992. godine. Naređenjem Komande 5. korpusa Armije RBiH od 7.4.1993. godine 111. bosanskokrupska pješadijska brigada transformiše se u 511. brdsku brigadu. Na prijedlog Štaba vrhovne komande Armije RBiH a odlukom Predsjedništva RBiH od 14. decembra 1993. godine 511. bbr. dodijeljen je počasni naziv „slavna“ kao priznanje za hrabrost i požrtvovanost. Na svom ratnom putu 511. slavna bbr prošla je sva ratišta u zoni odgovornosti 5. korpusa i prema srpskom agresoru i prema paravojnim formacijama tzv. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna od kojih se izdvajaju: diverzantske akcije u gradu Bosanska Krupa, Stražbenica, Crkvina, Banjani, Grabež, Muratovo brdo, Skokovi, Pećigrad, Šumatac, Velika Kladuša, Hasin vrh, Grmuško-srbljanski plato, Radić, Vranjska, Debeljača, Skočaj, mostobrani Kobiljnjak i Ćojluk, Liskovac, Čajići, Pećka brda, Glodna, Ivanjska, Dvor na Uni.