OTVOREN 2. BOSANSKOKRUPSKI SAJAM ORGANSKE HRANE I LJEKOBILJA

Općina Bosanska Krupa, Savez udruženja Asocijacija organskih proizvođača FBiH i Asocijacija proizvođača organskih proizvoda USK, u saradnji sa Poljoprivrednim zavodom USK, JKP „10 Juli“ Bosanska Krupa i Lokalnom akcionom grupom “Una – Sana” organizuju Drugi bosanskokrupski sajam organske hrane i ljekobilja koji traje dva dana, 29. i 30. jula.

Inače, sajam se održava u okviru projekta „Bosanska Krupa – grad malih sajmova“ i najmasovniji je do sad. Učestvuje 12 izlagača iz skoro svih dijelova Bosne i Hercegovine.

To su: ORGANSKA PROIZVODNJA HERCEG – Novi Travnik, EKO HRANA JUKAN – Gračanica, GUČOGORKA – Travnik, ECO – LINE – Mostar, N & K MARKETING – Ilidža, ORHIDEJA – Bihać, UNA BILJE – Bihać, LIMES BiH D.O.O. Prijedor, ČELIKOVIĆ D.O.O. Bihać, ISO – FLORA – Bihać, TIM MED – Bosanska Krupa, D.O.O. ABC MAHIĆ – Bosanska Krupa

 

Širokom ponudom izlagača koji učestvuju na sajmu, pruža se mogućnost posjetiocima da na jednom mjestu pronađu najnovije, najpoznatije i vrlo povoljne proizvode organske hrane i ljekobilja.

 

Svečanom činu otvaranja prisustvovali su oni kojima se može zahvaliti dobra organizacija i pomoć u svakom smislu pri realizaciji projekta.

Svim prisutnima prvo se obratio Sejad Herceg, predsjednik Saveza udruženja asocijacije organskih proizvođača FBiH, zahvalio se na pozivu i dobrodošlici, te govorio o značaju ovakvih događaja koji organsku proizvodnju dižu na viši nivo, a samim tim i stvaraju uslove za nova radna mjesta.

 

Nakon njega i Smail Toromanović, direktor Poljoprivrednog zavoda USK. Kaže kako današnja manifestacija ima višestruk značaj. Između ostalog, predstavlja promociju ruralnih, turističkih i kulturnih obilježja. Dodaje kako je USK prepoznao značaj organske poljoprivrede, da u ovom trenutku imamo 14 sofisticiranih organskih proizvođača, fizičkih i pravnih lica iz različitih sektora, proizvodnja hrane, meda, voća, povrća i ono što je vrlo bitno proizvodnju i otkup samoniklih šumskih plodova, od čega je 6 iz općine Bosanska Krupa. USK je prvi kanton koji ima Zakon o organskoj poljoprivredi, Asocijaciju organskih proizvođača, vrlo brzo dobija i udruženje žena organskih proizvođača. USK je u 2011. godini izdvojio 26 hiljada maraka za podsticaj razvoja organske poljoprivrede. Sektor organske poljoprivrede je i u 2010. godini zabilježio jedini suficit za razliku od drugih grana primarne poljoprivredne proizvodnje. Uvozimo preko 2 milijarde maraka hrane, a organskih proizvoda smo izvezli oko 1, 8 miliona eura. Sve su to činjenice s kojima se moramo ponositi.

 {gallery}ljekobilje11{/gallery}

Čast otvaranja sajma je svakako pripala načelniku Općine Bosanska Krupa Arminu Halitoviću koji je uz Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK i pokrovitelj sajma.

Kao i svaki put kada otvara sajmove u sklopu ovog projekta, izrazio potpuno zadovoljstvo što brojni izlagači uspiju prepoznati kvalitet, gostoprimljivost, kao i zbog toga što je „grad malih sajmova“ postao afirmiran događaj za koji se ljudi već sami interesuju.

Na sajmu će se, kao što je već postao običaj, prvog dana održati i stručna predavanja. O “Organskoj proizvodnji” prvog dana sajma govorit će Ešref Maksumić iz Saveza udruženja asocijacije organskih proizvođača FBiH, a o “Uporednim rezultatima proizvodnje bilja u organskoj proizvodnji na organski i konvencionalni način sa opštim stanjem organske proizvodnje“, Husmira Ramić iz Poljoprivrednog zavoda USK.

 

Realizacijom ovog projekta, Općina će biti u mogućnosti i da se predstavi kao lokalna zajednica koja u posljednje vrijeme uspjeva ostvariti postavljene ciljeve na putu kulturnog i privrednog razvoja.

 

Sutra je početak rada sajma planiran u 10:00h. Sat kasnije su organizirane posjete udruženja i privrednih subjekata, dok je zatvaranje sajma predviđeno u 20:00h.