Poziv na obilježavanje 25. godišnjice formiranja 511. slavne brdske brigade: Sutra u 10 sati obilazak spomen-obilježja i šehitluka

1. septembra navršava se 25. godišnjica formiranja 511. slavne bbr. Tim povodom sutra će biti upriličen obilazak spomen-obilježja i šehitluka, kako na prostoru Bosanske Krupe, tako i okolnih općina i gradova u kojima su ukopani bosanskokrupski borci, dok će se centralna manifestacija obilježavanja, prigodan kulturno-zabavni program uz obraćanje zvanica, održati u petak od 17:00 sati u Jezerskom.

Pozivaju se pripadnici 511. slavne, porodice šehida i poginulih boraca, učenici osnovnih i srednjih škola, članovi sportskih kolektiva i drugih udruženja, svi građani Bosanske Krupe, da učešćem u programskim sadržajima, odaju dužno poštovanje brigadi i oslobodiocima Bosanske Krupe i Bosne i Hercegovine.

Za sve zainteresirane građane i njihove goste u petak je za Jezerski obezbijeđen prevoz. Iz Ostružnice autobus kreće u 15:30, Johovice u 15:45, a iz Mustelja u 16:00 sati. Drugi autobus iz Bosanske Krupe kreće u 16:00, Bosanske Otoke u 16:30, a iz Pištalina u 17:00 sati.

Program obilježavanja:

31. august (četvrtak)
10:00 sati – Obilazak spomen-obilježja i šehitluka na prostoru Bosanske Krupe, Cazina, Bužima i Bihaća

1. septembar (petak)
17:00 sati – Prigodan kulturno-zabavni program uz obraćanje zvanica (plato kod Osnovne škole „Jezerski“ – mjesto polaganja prve zakletve prve zakletve TO BiH Bosanska Krupa.)

111. bosansko-krupska pješadijska brigada formirana je 1. septembra 1992. godine naređenjem Štaba vrhovne komande Oružnih snaga Republike BiH od 29. jula 1992. godine i naređenjem Komande Unsko-sanske operativne grupe od 20. avgusta 1992. godine. Naređenjem Komande 5. korpusa Armije RBiH od 7.4.1993. godine 111. bosansko-krupska pješadijska brigada transformiše se u 511. brdsku brigadu. Na prijedlog Štaba Vrhovne komande Armije RBiH a odlukom Predsjedništva RBiH od 14. decembra 1993. godine 511. bbr. dodijeljen je počasni naziv „slavna“ kao priznanje za hrabrost i požrtvovanost. Na svom ratnom putu 511. sbbr prošla je sva ratišta u zoni odgovornosti 5. korpusa i prema srpskom agresoru i prema paravojnim formacijama tzv. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna od kojih se izdvajaju: diverzantske akcije u gradu Bosanska Krupa, Stražbenica, Crkvina, Banjani, Grabež, Muratovo brdo, Skokovi, Pećigrad, Šumatac, Velika Kladuša, Hasin vrh, Grmuško-srbljanski plato, Radić, Vranjska, Debeljača, Skočaj, mostobrani Kobiljnjak i Ćojluk, Liskovac, Čajići, Pećka brda, Glodna, Ivanjska, Dvor na Uni.