Predstavnici šest porodica romske populacije u Bosanskoj Krupi potpisali ugovore o korištenju stanova

Danas su između načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića i predstavnika šest porodica romske populacije potpisani ugovori o korištenju stanova u stambenoj kolektivnoj jedinici izgrađenoj u naselju Tećija u okviru projekta „Roma Action“. Program zbrinjavanja Roma provode Hilfswerk Austrija International u saradnji sa organizacijom ASB i udruženjem Kali Sara – Crna Sara, ali uz učešće lokalnih vlasti.

Općina Bosanska Krupa je jedna od četrnaest općina/gradova učesnica u projektu koja zbog izraženih potreba snažno podržava socijalnu inkluziju Roma, što se kroz sanaciju 6 stambenih jedinica i izgradnju kolektivne stambene jedinice, a za šta se utrošilo preko 333 hiljade KM, pokazalo vrlo uspješnim. Bosanska Krupa je svoj doprinos projektu dala kroz osiguranje zemljišta za izgradnju zgrade, sve potrebne dozvole, priključke na infrastrukturu i vanjsko uređenje za šta je utrošeno više od 10 hiljada KM.

– Pri kraju smo jednog projekta koji radimo zajedno sa Hilfswerkom iz Austrije, radi se o sredstvima Evropske komisije. U posljednjih godinu dana mi smo, dakle, rekonstruisali 6 kuća građanima romske populacije i evo pri kraju smo sa radovima, poslovima, administracijom oko zgrade na Tećiji u Bosanskoj Krupi. Šta drugo da kažem osim da izrazim zadovoljstvo zbog još jednog dobrog i kvalitetnog projekta – ističe načelnik Armin Halitović.

Danas su potpisani ugovori o korištenju, što je uz priključak struje posljednji korak do uručenja ključeva što sa najvećim nestrpljenjem čekaju porodice Roma.

– Veliko mi je zadovoljstvo zbog stana što smo dobili stan, prelijep je, sve je novo unutra. Ovo gdje smo do sada bili i nisu neki stanovi a i morali smo izdvajati novac za kiriju. Sada ćemo imati nešto svoje i presretni smo zbog toga – kaže Senija Ramić.

U kolektivnu zgradu bit će smješteno 6 porodica, odnosno oko 30 građana romske populacije koje je birala komisija sastavljena od predstavnika partnera u projektu.

– Projekt je finansiran od strane Evropske unije (Instrument za predpristupnu pomoć – IPA 2011) sufinansiran od strane državnih i lokalnih vlasti. U općini Bosanska Krupa sredstva su bila u iznosu od 333.088 KM bez PDV-a od čega je na zgradu kolektivnog stanova za koju danas potpisujemo ugovore utrošen iznos od 254.087 KM. Prije toga smo uradili rekontrukciju 6 stambenih objekata na istom području i vrijednost tih ugovora je bila 79.000 KM. Nadam se da će se slični projekti nastaviti i u budućnosti – zaključuje predstavnik ASB organizacije Hakija Pozderac.

Inače, vlasnik zajedničke stambene jedinice je Općina Bosanska Krupa i njoj će korisnici stanova plaćati najamninu u visini naknade za održavanje zajedničkih prostorija koju određuje upravitelj u čiju će se svrhu ta sredstva i koristiti.