36. Unski lađari: Učesnici iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije, bogat nagradni fond, završnica uz „Liniju života“ na Malim adama

U Bosanskoj Krupi se u subotu po 36. put takmiče Unski lađari. Na manifestaciju ove kao i ranijih godina dolaze takmičari i gosti iz više krajeva naše zemlje ali i Evrope. Najveći broj ih, motivisani dobrom zabavom, gostoprimstvom i bogatim nagradnim fondom, naročito u utrci tradicionalnim lađama koja je zapravo i fokus zbivanja, stiže iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Osim unskih lađara i ove godine će se takmičiti kajakaši kojih već sad ima oko 100 prijavljenih.

Svi učenici i gosti u Bosansku Krupu stižu u petak, kada će biti održan kronometar za utrku tradicionalnim lađama. Sve ostale aktivnosti i programski sadržaji počinju sutradan već od jutarnjih sati. Nakon sastanka i prijava kajakaša slijedi utrka. Od 11 do 15 sati za trofej „Zeleni otoci“ kajakaši će se takmičiti u više kategorija: pioniri, kadeti, juniori i seniori, turisti i vetarani. U dvije kategorije, zavisno od broja prijava, takmičit će se i žene. Najveći broj ih, prema najavama, i ove godine dolazi iz banjalučkog sportskog udruženja građana „Dajak Klub“ čiji će članovi veslati i u utrci tradicionalnim lađama.

U 17,30 je okupljanje i defile lađara, a u 18,30 glavna utrka. Po završetku utrke tradicionalnim lađama, bit će održani i skokovi sa Drvenog mosta. Nakon sportskog dijela manifestacije, u Malim adama će biti upriličena dodjela nagrada, roštilj, ali i svirka poznate bosanskokrupske grupe „Linija života“.

Najvrijednije nagrade su očekivano za učesnike utrke tradicionalnim lađama. Za prvo mjesto nagrada je 1300 KM, drugo mjesto 700 i treće mjesto 500 KM. Novčane nagrade, kao i pehari, medalje i zahvalnice, osigurane su i za najbolje kajakaše odnosno kajakašice. Njihov nagradni fond iznosi 450 KM.

S obzirom da je pristup Malim adama otežan zbog rekonstrukcije drvenog mosta, svim građanima koji nisu u mogućnosti ili pak ne žele koristiti zaobilazni put preko željeznog mosta, za prelazak sa jedne na drugu obalu Une bit će na raspolaganju velika drvena lađa na eko motorni pogon. Lađom će nadležna služba u neposrednoj blizini mosta biti na raspolaganju u subotu od 10,00 do 16,00 sati i od 18,00 do 23,00 sata.

Nosilac aktivnosti 36. Unskih lađara je Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje, Sportski savez općine Bosanska Krupa i Općina Bosanska Krupa. Tehničku podršku pružit će Kanu klub „Kormoran“ iz Bosanske Krupe. Sponzor manifestacije je Karlovačka pivovara.