Saopćenje za javnost

Uvaženi sugrađani,

zaražene koronavirusom u našoj općini, nažalost, sada brojimo u deseticama. Prije samo nekoliko dana ta brojka nije prelazila dvocifren broj, a jučer smo ih imali 45. Situacija u Bosanskoj Krupi nije značajno ni bolja ni lošija u odnosu na ostale lokalne zajednice u Unsko-sanskom kantonu, međutim situacija postaje sve ozbiljnija i tome moramo stati u kraj. Upravo mi. Svaki pojedinac.

Nije mi namjera da unosim strah među građane, da izazivam paniku, mislim da je to posljednje što treba činiti jer samo usložnjava situaciju, ali osjećam potrebu i želju da vas još jednom pozovem na maksimalnu odgovornost, poštivanje svih mjera i naredbi, za početak nošenje zaštitnih maski i držanje fizičke distance. U svoje ime kao prvog čovjeka općine, nekoga koga ste birali da bude vaš predstavnik, u ime svih zdravstvenih radnika, u ime svih onih koji se u ovim trenucima priključeni na instrumente za vještačko disanje bore za život.

Savjesnost i poštivanje mjera još uvijek je naše jedino efikasno oružje u borbi protiv ove pošasti nazvane COVID-19. Dok čekamo vakcine tako trebamo razmišljati, dakle biti odgovorni i čuvati svoje i zdravlje svojih najbližih, čuvati živote.

U Bosanskoj Krupi je sve vrijeme, od početka epidemije, bila poprilično dobra epidemiološka situacija. U februaru je broj zaraženih spao čak na 1, međutim dolaskom ljepšeg vremena i sunčanijih dana, taj broj je počeo rasti, posljednjih nekoliko dana zabrinjavajućom brzinom. Značajan broj građana je i u izolaciji, čak 123, što znači da će broj zaraženih od 45 i u narednom periodu vjerovatno imati tendenciju rasta.

Razmislimo o svemu i učinimo konkretne stvari da bismo spriječili neželjene životne situacije. Molim vas da više nego ikada vodite računa, ponavljam, nosite maske, ne okupljajte se, pri kontaktu držite distancu. U prodavnice idite kada za to zaista imate potrebu. Ponašajmo se zrelo, civilizirano, budimo strpljivi u nadi da ćemo se uskoro riješiti ovog problema.

S poštovanjem;

OPĆINSKI NAČELNIK

Armin Halitović