Svečanom sjednicom OV i obilaskom spomen-obilježja i šehitluka Krupljani obilježili Dan državnosti BiH

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća jučer je u Bosanskoj Krupi obilježen Dan državnosti BiH. Osim načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića, predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tahira Nuhića, vijećnika, sjednici su prisustvovali građani općine Bosanska Krupa, predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, predstavnici političkih stranaka, nevladinih organizacija.

Ponosni na državnost BiH, na tekovine koje je ona nosila kroz svoju burnu historiju braneći se i čuvajući multietičnost i interkulturalnost, odajući poštovanje svima onima koji su bili njeni najhrabriji branitelji i čuvari, prisutni na svečanoj sjednici su, svi prema svom svjetonazoru, odali dužnu poštu šehidima i poginulim borcima.

U svečanom referatu predsjedavajući Općinskog vijeća Bosanska Krupa Tahir Nuhić se dotakao historijskih činjenica koje svjedoče o državotvornosti prostora u kojem žive građani i građanke BiH.

„Bosanska država predstavlja personifikaciju univerzalnih demokratskih, antifašističkih i prije svega ljudskih vrijednosti i njen kontinuitet će se nastaviti na žalost onih što su prije dva dana osuđeni u Hagu a pogotovo onih koji ih podržavaju, bilo da se radi o predsjednicima, akademicima ili običnim ljudima“, kazao je između ostalog predsjedavajući Nuhić.

Općinski načelnik je u svom obraćanju, apostrofirajući obavezu budnog čuvanja tekovina bosanskohercegovačke državnosti, govorio i o problemima nakon obnove državnosti. Kazao je da ni decenije nisu bile dovoljne da se u BiH uspostave mehanizmi koji će s ciljem razvoja i snaženja države funkcionisati u kontinuitetu.

„Očito je da trebamo veći angažman kako bi država ustrajala na svom putu kao nezavisna, održiva i uspješna država. Na prvom mjestu potrebno je pokrenuti proces sveobuhvatnih ustavnih reformi, kako bi se uklonile nepravedne prepreke euroatlantskim integracijama. Reforme moraju biti zasnovane na jačanju građanskih demokratskih institucija, a ne etničkih podjela teritorije i vlasti. Mislim da je Bosanska Krupa prihvatila neke od tih principa i ja sam zbog toga sretan i ponosan. U prilog ovoj tezi idu sva nastojanja i napori da se od ove lokalne zajednice napravi ambijet poželjan za življenje. Nismo slijepi i nerazumni, vidimo da smo poprilično daleko od toga, međutim, smatram da idemo dobrim putem na kojem nam treba zajedništvo, snaga, znanje i strpljenje“, istakao je načelnik Halitović.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su članica KUD-a „Grmeč“ Manuela Štrkljević i učenik Osnovne muzičke škole iz Bosanske Krupe Imran Bobić.

U organizaciji „Centra za kulturu, obrazovanja i informisanja“ i „Gradske galerije“, kao poseban dar za Dan državnosti, upriličena je izložba radova nastalih na 45. i 46. Likovnoj koloniji „Krušnica“.

U okviru obilježavanja Dana državnosti BiH, prije svečane sjednice, brojne delegacije su na Centralnom šehidskom spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi, spomen-obilježju u Bosanskoj Otoci, na šehidskim mezarjima u Jezerskom i Pištalinama proučile Fatihu pred duše šehida i poginulih boraca i položile cvijeće.