U SUBOTU, 16.09., OBILAZAK SPOMEN OBILJEŽJA I ŠEHIDSKIH MEZARJA POVODOM DANA GRADA BOSANSKA KRUPA

U nedjelju, 17. septembra, navršava se 28 godina kako su borci i starješine 511. slavne, 505. viteške i 503. slavne u sadejstvu sa drugim jedinicama 5. korpusa oslobodile Bosansku Krupu. Taj dan se slavi kao Dan oslobođenja i kao Dan grada Bosanska Krupa. Kao i svake godine do sada, Dan grada se u okviru manifestacije „Septembarski dani slobode“ obilježavao brojnim kulturno-zabavnim, sportskim i memorijalnim manifestacijama.

Obilježavanje Dana grada Bosanska Krupa počinje u subotu, 16. septembra, kada će u jutarnjim satima biti upriličen obilazak spomen-obilježja i šehidskih mezarja na području grada prema sljedećem protokolu:

10:30 – Polaganje cvijeća – Centralno spomen-obilježje
11:00 – Polaganje cvijeća – Spomen-obilježje – Bosanska Otoka
11:00 – Polaganje cvijeća – Spomen-obilježje – Ostružnica
11:20 – Polaganje cvijeća – Spomen-obilježje – Jezerski
11:20 – Polaganje cvijeća – Spomen-obilježje – Veliki Badić
11:30 – Polaganje cvijeća – Šehidsko mezarje Solile (Jezerski)
11:50 – Polaganje cvijeća – Šehidsko mezarje Ometaljka (Pištaline)
13:30 – Polaganje cvijeća – Spomen-obilježje Ljiljan

Nakon obilaska šehidskih mezarja planirano je svečano otvaranje preuređene Spomen sobe 511. slavne brdske brigade u 12:30 sati u Pištalinama.

Pozivaju se oslobodioci Bosanske Krupe, ratni vojni invalidi, članovi porodica šehida i svi građani Bosanske Krupe, te susjednih gradova i općina, da uzmu učešće i prisustvuju predviđenim programskim sadržajima kako bismo dostojanstveno i ponosno obilježili 28. godišnjicu oslobađanja Bosanske Krupe.

Kabinet gradonačelnika Grada Bosanska Krupa