Obilježavanje 21. aprila – Dana otpora agresiji na Bosansku Krupu

Sinoć je u bosanskokrupskom Domu kulture počelo obilježavanje jednog od najznačajnijih datuma iz novije historije ovog grada, 21. aprila – Dana otpora agresiji. Upriličene su promocije dvije knjige i akademija u organizaciji Patriotske lige Bosanska Krupa, a danas je obilježavanje nastavljeno obilaskom spomen-obilježja i šehidskih mezarluka, te drugim kulturnim i sportskim sadržajima.

21. april – Dan otpora agresiji na Bosansku Krupu i tadašnji bihaćki okrug, dan kada su se stanovnici Bosanske Krupe prije dvadeset tri godine odlučno suprotstavili namjeri da se općina podijeli po zamišljenoj liniji velikosrpskih ideologa i kada su omogućili da pred naletom jedinica tadašnje JNA i srpskih dobrovoljaca civilno stanovništvo izbjegne na lijevu obalu Une, te tako izbjegne sudbinu mnogih drugih gradova gdje su civili ubijani, silovani i zatvarani u logore, ove godine u Bosanskoj Krupi obilježava se nizom programskih sadržaja.

Ovogodišnje obilježavanje je počelo sinoć u Domu kulture gdje su promovisane knjige „Ratni amblemi jedinica 5. korpusa Armije RBiH 92-96“ autora Osmana Sulića i Huseina Hadžića i „Tamo gdje pada crven snijeg“ autora Izeta Perviza.

Potom je održana akademija Patriotske lige Bosanska Krupa. Patriotska liga formirana je 1991. godine kao odgovor na početak agresije na BiH, kao vojna organizacija koja je imala zadatak da patriote BiH, bez obzira na njihova vjerska, nacionalna i politička opredjeljenja stavi u jedinstven front oslobodilačke borbe protiv okupatora. Tu ulogu najbolje je izrazila u djelovanju već prvih dana okrutnog napada na Bosansku Krupu, tako da se Dan Patriotske lige u bosanskokrupskoj općini obilježava dan prije Dana otpora agresiji na Bosansku Krupu.

{gallery}21apr15{/gallery}

Na akademiji su se prigodnim referatima obratili predsjednik Udruženja Patriotska liga Smail Okić, načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i bivši general Fadil Hasanagić.      Svi su sa sjetom, i kako kažu dozom gorčine, govorili o ratnim dešavanjima kao o najtežim ali i slavnim vremenima Bosanske Krupe. Opet je, po ko zna koji put, poslana jedinstvena poruka a to je da „možemo oprostiti ali nikad zaboraviti“ šta se dešavalo i šta je čija odgovornost bila prije i tokom rata.

Obilježavanje Dana otpora agresiji nastavljeno je danas obilaskom Centralnog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi, spomen-obilježja u Bosanskoj Otoci, šehidskih mezarluka u Jezerskom i Pištalinama. Na svim tim mjestima, pred duše poginulih boraca 511. slavne bbr, Armije RBiH, delegacija Općine Bosanska Krupa predvođena s načelnikom Arminom Halitovićem, te delegacije predstavnika udruženja proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, proučile su Fatihu i položile cvijeće.

Večeras će u Domu kulture biti upriličena izložba fotografija Udruženja logoraša BiH i prikazan dokumentarni film „Logori smrti“ autora Avde Huseinovića. Nakon toga, na sportskom igralištu Idrinovac bit će otvorene Radničke sportske igre. Dvije revijalne utakmice odigrat će „Veterani NK Bratstvo“ i „Veterani NK Sloga“, te pobjednik prošlogodišnjih Radničkih sportskih igara ekipa „Društvo pedagoga“ i pobjednik malonogometnog turnira Ćojluk 2014 ekipa „Caffe bar Maršall“.