Bosanska Krupa u globalnoj inicijativi „Sat za planetu Zemlju“: 60 minuta bez rasvjete za spas močvara u BiH

Globalna inicijativa Earth Hour (Sat za planetu Zemlju) ove se godine obilježava 24. marta gašenjem svjetla u 20:30 sati. U BiH naglasak je stavljen na degradaciju međunarodno zaštićenih močvarnih staništa Hutovog blata i Livanjskog polja.

I ove godine na poziv WWF-a, jedne od vodećih svjetskih organizacija za zaštitu prirode, da se uključe u akciju „Sat za planet Zemlju“ odazvali su se brojni gradovi i općine u BiH. Među njima je i Bosanska Krupa gdje će 60 minuta, sutra od 20:30 do 21:30 sati, biti ugašena javna rasvjeta.

Ovogodišnji se „Sat za planet Zemlju“ obilježava pod sloganom „Connect2Earth“, odnosno „spojite se sa Zemljom“. Popularni Earth Hour, počeo je 2007. godine i prerastao u najveću svjetsku volontersku akciju u kojoj je prošle godine učestvovalo više od 180 zemalja.

„U ovoj godini obilježava se jubilej (25 godina) Konvencije o biološkoj raznolikosti. Kroz partnerstvo s WWF-om naredne tri godine ćemo buditi svijest o biološkoj raznolikosti, počevši s ovom subotom i „Satom za planet Zemlju“, s ciljem povećanja komunikacije biološke raznolikosti. Zahvaljujem se WWF Adriji koja i ove godine podstiče svijest javnosti o značaju prirodnih resursa i zaštiti prirode BiH kroz ovaj događaj“, izjavio je Mehmed Cero, nacionalna fokalna tačka za Konvenciju o biološkoj raznolikosti.

U našoj regiji WWF će kroz „Sat za planet Zemlju“ istaknuti povezanost bioraznolikosti i klimatskih promjena. Sloganu ‘Connect2Earth’ WWF dodaje ‘Connect2Rivers’ i cijelu inicijativu usmjerit će na zaštitu slatkovodnih ekosustava, močvara i rijeka. U Bosni i Hercegovini naglasak je stavljen na močvare i hitnu potrebu za njihovom revitalizacijom. Istaknuto je da je prihod od samo nekoliko sati rada hidroelektrana, koje ih ugrožavaju, dovoljan za njihov spas.

„WWF je rad na zaštiti močvarnih staništa Hutovog blata i Livanjskog polja započeo prije više od deset godina. Istraživanja koja je proveo WWF-ov stručni tim ukazuju na zanačajnu degradaciju ekosustava na ovim međunarodno zaštićenim močvarnim staništima. WWF zaključuje da je najveći razlog za to preusmjeravanje voda isključivo za potrebe proizvodnje električne energije. Želimo ukazati da je rješenje ovog problema nadohvat ruke i da zajedno možemo očuvati ova staništa. Močvare ne samo da daju samo važan doprinos bogatstvu života i biološkoj raznolikosti Balkana već nude i niz važnih usluga lokalnom stanovništvu. Ulaganje u očuvanje prirode vrijedno je kako za prirodu tako i za ljude, kao što i pokazuju izvješća o procjeni dobrobiti od zaštićenih područja“, zaključio je voditelj WWF-a u BiH Zoran Mateljak.
Na pokrenutoj internetskoj stranici connect2earth.org svi su pozvani da napišu šta za njih znače biološka raznolikost i priroda. Napravljena u partnerstvu s tajništvom Konvencije o biološkoj raznolikosti Ujedinjenih naroda ima namjeru osvijestiti ljude o značaju bioraznolikosti kao i dati ideje šta svaki pojedinac može napraviti kako bi osigurao bolju budućnost našeg planeta.