Potpisan ugovor za subvenciju prevoza srednjoškolaca u Bosanskoj Krupi

Već osmu godinu zaredom u budžetu Općine Bosanska Krupa se izdvajaju sredstva za subvencioniranje prevoza učenika srednjih škola u Bosanskoj Krupi koji zbog udaljenosti na nastavu dolaze autobusima.
Potpisivanju ugovora između načelnika Armina Halitovića i predstavnika firme „Putnik prevoz“ Aziza Hadžića prisustvovali su direktorica „Opće gimnazije Bosanska Krupa“ Samira Sedić i direktor Mješovite srednje škole „Safet Krupić“ Elvir Kulenović.

Visina subvencija je ista kao i ranijih godina. Svi učenici putnici imat će subvenciju od 30%, učenici koji žive bez jednog roditelja 50% od pune cijene, dok će djeca bez oba roditelja imati besplatan prevoz.

Subvenciju putnih troškova koristit će 39 od ukupno 134 gimnazijalca i više od 80% učenika mješovite škole koja broji 490 učenika.

Općinski načelnik Armin Halitović je kazao da je ovo obavezna stavka izdvajanja iz budžeta te da je želja da se izdvaja i više i na taj način pomogne učenicima i njihovim roditeljima.

Potpisivanje ugovora je iskorišteno i da se razmijenu mišljenja, istaknu pozitivne i negativne stvari uočene u prošloj godini te daju prijedlozi kako bi pomoć Općine u subvencioniranju prevoza učenika srednjih škola bila što efikasnija.

Cilj Općine Bosanska Krupa je da svaki učenik sa područja Bosanske Krupe ide u školu u svojoj općini i da svi oni koji putuju autobusom u školu imaju besplatne karte. Trenutna ekonomska situacija to ne dozvoljava, ali ideja ostaje kao jedan od ciljeva za budućnost. Svoje zadovoljstvo ovakvom odlukom nisu krili ni predstavnici škola jer se redovnost učenika na nastavi otkako je uvedena subvencija znatno poboljšala.