Obezbijeđena sredstva za izradu fasade i zamjenu stolarije na Drugoj osnovnoj školi u Bosanskoj Krupi

Ugovor o podjeli troškova za provođenje mjera energetske efikasnosti javnih objekata za pet obrazovnih ustanova Unsko-sanskog kantona u sklopu GED projekta potpisan je danas u Bihaću.
Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Vlada i općine Unsko-sanskog kantona kroz projekt “Zeleni ekonomski razvoj” (GED), s ciljem zadovoljavanja najnovijih standarda energetske efikasnosti, rade na rekontrukciji javnih objekata, škola, vrtića i bolnica.
Ugovor su prvo potpisali Tahir Nuhić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona i Zahira Virani, zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP BiH, a zatim je potpisan ugovor između UNDP-a i načelnika općina Bosanska Krupa, Sanski Most, Ključ, Cazin i Bužim.
Energetski efikasni objekti će omogućiti da zime budu toplije za više od 3.000 mališana i učenika u JU OŠ “Druga osnovna škola” Bosanska Krupa, JU OŠ “5. oktobar” Sanski Most, JU SŠ “Srednja mješovita škola” Ključ, JU Dječije obdanište “Hasnija Omanović” Cazin i JU OŠ “Bužim” Bužim.

“Ovo je veliki dan za Drugu osnovnu školu u Bosanskoj Krupi, za njene đake, za uposlene, ali i za mene. Potpisao sam ugovor za sredstva koja ćemo utrošiti na ugradnju vanjske stolarije, izradu fasade i izolaciju krova. Time ćemo zaista dugoročno riješiti velike probleme ove obrazovne ustanove koja je početkom godine bila škola slučaj, u kojoj se zbog kvara na kotlu morala obustaviti nastava. Stvari se nekad na svu sreću brzo rješavaju, do početka naredne školske godine imat ćemo školu u novom ruhu, sa mnogo boljim uslovima za rad. Dakle, uz skoro obnovljeno centralno grijanje, novu peć, stvorit ćemo značajne uštede i povećati sigurnost u objektu. Sve će koštati oko 250 hiljada, od toga Općina Bosanska Krupa osigurat će 50 hiljada”, ističe načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.
Provođenje energetske efikasnosti za tih pet objekata, kao i za već ranije potpisani ugovor za JU ”Dom zdravlja Velika Kladuša”, ukupno vrijedi 1.000.000 KM, od čega općine učestvuju sa 250.000 KM, Vlada USK-a sa 250.000 KM i UNDP sa 500.000 KM.
Ukupna vrijednost GED projekta, uključujući i finansijsku podršku Švedske, iznosi 10,7 miliona eura.
Projekt sufinansiraju UNDP, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, kantoni i općine u BiH.