Promocija projekata Omladinske banke: U realizaciju ideja mladih u Bosanskoj Krupi u ovoj godini uloženo blizu 50 hiljada KM

U Općini Bosanska Krupa organizovana je prezentacija uspješno realizovanih projekata kroz program Omladinske banke Bosanska Krupa u 2017. godini. Prezentaciji su prisustvovali načelnik Općine Armin Halitović, direktor programa iz Fondacije Mozaik Željko Pauković, članovi i članice odbora i neformalnih grupa koji su u periodu od 1. jula do 30. septembra realizovali projekte.

Na konkurs za projekte mladih u okviru programa Omladinska banka ove godine pristigla je 21 prijava. Nakon inovacijskog turnira i procesa selekcije odobreno je 12 projekata čiji su ciljevi unapređenje turizma, sporta, obrazovanja, općenito uslova za život mladih u Bosanskoj Krupi. To su: BosSco camp, Veseli kutak, Eco splash day, Park „Priče za djecu“, Markiraj i pobijedi, Eliksir mladosti, Loptica je bačena, Izgradnja šarenih autobusnih stajališta, Sport za sve, Sportom protiv interneta, Godine su samo broj, Sportom za bolje sutra.

„Projekti su realizirani u više mjesnih zajednica počev od Baštre koja je dobila tri nadstrešnice na autobusnim stajalištima, do sada su tu djeca stojala bez ikakve zaštite od vremenskih nepogoda, u Jezerskom je neformalna grupa uredila prostor za paintball gdje mladi slobodno vrijeme sada provode na drugačiji način, u Pištalinama su realizirana dva projekta ove godine, to je jedna od najaktivnijih zajednicama na našem prostoru, uredili su izletište i napravili park za djecu. U Bosanskoj Krupi je realizirano nekoliko projekata vezanih za sportske, kulturne i edukacijske aktivnosti, zbog čega smo sretni s obzirom da znamo koliki je problem zbog odlaska mladih. Evo mi smo i ove godine bili aktivni, drugi smo u državi i već četvrtu godinu zaredom prvi u Federaciji BiH“, naglašava član Odbora Omladinske banke Bosanska Krupa Mirhat Bešić.

Ukupna vrijednost realizovanih projekata je 47.443,00 KM, od čega je 19.840,00 KM obezbijeđeno kao doprinos grupa iz zajednice, a sa 27.603,00 su podržani iz fonda Omladinske banke Bosanska Krupa koji obezbjeđuju Općina Bosanska Krupa iz svog budžeta (18.603,00 KM) i Fondacija Mozaik od donatora Robert Bosch Stiftung, BTD (9.000,00 KM).

„Kada su u pitanju mladi, bilo formalne ili neformalne grupe, uvijek ću ponoviti, Općina Bosanska Krupa i ja smo im uvijek bili na raspolaganju. I bit ćemo. Dokazali smo to kroz ovih pet godina u Omladinskoj banci, programu u kojem smo redovno vodeći u Federaciji, drugi u BiH, a ove godine i Općina sa najvećim izdvojenim sredstvima za Omladinsku banku. Nastavit ćemo u ovom smjeru, mladi sa idejama i projektima bit će uvijek na prvom mjestu”, ističe načelnik Općine Armin Halitović.

Prezentacija rezultata je iskorištena i za dodjelu priznanja. Zahvalnice i plakete za doprinos razvoju Omladinske banke Bosanska Krupa direktor programa Željko Pauković dodijelio je načelniku Arminu Halitoviću i njegovim saradnicima, najaktivnijim članicama i članovima odbora Omladinske banke Bosanska Krupa, te ostalima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji projekata neformalnih grupa mladih.

“Ovo je dokaz da u BiH postoje mladi koji su spremni zavrnuti rukave i uz podršku lokalnih zajednica i drugih raditi stvari koje su njihov interes, bilo da su to igrališta, uređenje prostora, nešto drugo što omogućava bolji i kvalitetniji život svima u zajednici, djeci, starijima, osobama sa poteškoćama. To nas kao fondaciju motiviše da zajedno sa svojim partnerima nastavimo pružati podršku. Osim ovih projekata kroz program Omladinske banke, mi smo ove godine i 60 mladih koji su pokazali najveći poduzetnički potencijal uključili u mozaik inkubator društvenih biznisa i oni trenutno razvijaju svoje poslovne ideje. Od njih ćemo odabrati 30 i podržati njihovo pokretanje biznisa i na taj način stvoriti predispozicije da oni koji razviju svoj prototip i uslugu slijedeće godine mogu imati priliku da im se podrži njihov društveni biznis”, kaže direktor Pauković.

Vrijedi istaknuti da su bosanskokrupski omladinci u proteklih pet godina, koliko je na prostoru Bosanske Krupe prisutan program, realizirali 59 projekata čija vrijednost iznosi preko 210 hiljada maraka. Općina Bosanska Krupa je od tog iznosa iz budžeta izdvojila skoro 62 hiljade, Fondacija Mozaik 42 hiljade, dok su doprinosi neformalnih grupa vrijedni skoro 110 hiljada maraka.