Zbog velikog broja zahtjeva od strane učesnika Unski lađari se ipak održavaju sutra

Trideset šesti Unski lađari najavljeni su za 15. i 16. juli, a potom zbog loših vremenskih prilika prolongirani za naredni vikend. Međutim, tu vijest sa razočaranjem su prihvatili mnogi učesnici koji traže da se utrke održe bez obzira na kišu i niske temperature.

Organizacioni odbor je, bez obzira što je danas odgodio manifestaciju za narednu subotu i o tome obavijestio javnost, ipak odlučio udovoljiti zahtjevima učesnika i održati Unske lađare i utrku kajaka.

– Mnogo i duže vremena radimo na organizaciji Unskih lađara. Najčešće nas u tome remete vremenski uslovi. Nekad jednostavno ne znamo šta da radimo, kome da udovoljimo. Želeći da na manifestaciji okupimo hiljade ljudi, koliko inače i bude, prolongirali smo za naredni vikend jer smo ubijeđeni da to nećemo moći ostvariti po kiši i niskim temperaturama. Međutim, većina učesnika se nakon vijesti o odgađanju javila i izrazila želju da se održe utrke, i lađara i kajakaša, i mi na te zahtjeve trebamo pozitivno odgovoriti bez obzira na sve. Ne bih volio da mediji i javnost steknu dojam kako se poigravamo s njima i zbog toga se ovim putem izvinjavam i poručujem da nam to zaista nije namjera – ističe predsjednik Organizacionog odbora Armin Halitović.

Dakle, prvobitni program sa satnicom ostaje važiti. Sutra se od 11 do 15 sati za trofej “Zeleni otoci” takmiče kajakaši u više kategorija: pioniri, kadeti, juniori i seniori, turisti i veterani. U 17,30 je okupljanje i defile lađara, a u 18,30 glavna utrka. Po završetku utrke tradicionalnim lađama, bit će održani i skokovi sa Drvenog mosta. Nakon sportskog dijela manifestacije, u Malim adama će biti upriličena dodjela nagrada, roštilj, ali i svirka poznate bosanskokrupske grupe “Linija života”.